Interview Rita Goswami Masterclass De echte betekenis van vrijheid

‘De Bhagavad Gita helpt om de rommel in je onderbewustzijn op te ruimen’
 
Rita Goswami geeft op 26 september de masterclass “De echte betekenis van vrijheid". In deze masterclass gaat ze in op de Bhagavad Gita. ‘De Gita geeft je krachtige methodes om om te kunnen gaan met verschillende situaties in je leven’. 
 
Je masterclass gaat over de Bhagavad Gita.
 Wat is je fascinatie voor de Gita?
De Gita was het eerste geschrift dat me rechtstreeks antwoorden gaf over de natuur van de mens en zijn relatie met de rest van de wereld door de duidelijke richtlijnen die aangaven 
>Hoe spiritueel te leven in de materiële wereld
> Waarvan krijg je kracht in je leven
>Hoe kun  je je persoonlijke succes meten? 
Dat staat allemaal in de Gita.
 
Hoe heeft de Gita je persoonlijk geholpen?
Ongeveer twee jaar geleden overleden in korte tijd meerder evan mijn familieleden. Ooms en tantes en ook mijn eigen vader. Wat me op de been hield was het lezen van de Gita. 
In mijn traditie wordt gezegd dat wanneer iemand overlijdt, je de hele Gita hoort te lezen en alle 700 sloka's aan diegene op te dragen. Ik besloot om dit te gaan doen en heb de 700 sloka's voor elke overledene gelezen. Het lezen veranderde de atmosfeer in het huis en ook in mezelf. Mijn hart voelde lichter en ik voelde me niet meer kwetsbaar. Ondanks de zeer moeilijke omstandigheden voelde ik dat ik thuisgekomen was in een innerlijke stilte. Ik ben geen kenner van het Sanskriet ook al beheers ik de uitspraak maar ik ben geen Sanskriet deskundige. En toch had het lezen van de sloka’s dit krachtige effect. 
 
Kun je een tipje van de sluier oplichten van de Masterclass? 
Het doel van deze Masterclass is om de kracht van de Bhagavad Gita te ontdekken, ook al heb je de Gita misschien vele malen gehoord. Je persoonlijke ervaringen, persoonlijk begrijpen helpen je elke keer weer verder. Je leert hoe je de Gita dagelijks kunt gebruiken en hoe je spiritueel kunt zijn in een materieel leven. Ons leven bestaat uit afstoting en aantrekking. We gaan leren hoe je ervoor zorgt dat de gevolgen daarvan je leven niet voortdurend beïnvloeden door eerst de basis te onderzoeken en daarna de echte juwelen te bespreken. Bij de basis horen zeker de hoofdrolspelers in de Gita, de symbolen, de guna’s en een concept zoals ‘satyam’ dat wat echt is. 
 
Hoe kunnen de yoga en meditatie docenten en hun leerlingen hiervan leren?
Je moet weten hoe je een geschrift kunt gebruiken. Geschriften spreken je onderbewustzijn aan. Ze helpen je om de rommel in je onderbewuste op te ruimen, de patronen in je onbewuste te verhelderen.
Een van de krachtigste dingen is dat de Gita een weg, een methode geeft hoe om te gaan met verschillende situaties in je leven. Dus het geeft docenten een manier om te blijven groeien en het geeft hun leerlingen een manier om te groeien. Door wat ze hebben geleerd, kunnen ze het doorgeven aan anderen. Als je begrijpt wat het betekent kom je erachter wie je bent en dat je verbonden bent. Dan kun je anderen helpen om ook tot hetzelfde begrip te komen. En op die manier komt je zoektocht tot een einde. Spiritueel gezien stopt je zoektocht nooit. Wanneer je weet wat je doel is, hoef je je leven niet meer te vullen met afleidingen. Je weet waar je naartoe gaat en waarom je daar naartoe gaat. Ik hoop dat het genoeg inzicht aan de mensen geeft om hun doel te begrijpen en dat ze dat door kunnen geven aan anderen.
 
Wat vindt je het leukste van het geven van een masterclass?
Een masterclass is voor mij vooral een heerlijk excuus om mijn meest dierbare inzichten te delen met andere mensen.  Om tips te kunnen doorgeven die in mijn leven hebben gewerkt, zodat mensen niet op dezelfde manier hoeven te worstelen. Wanneer kennis wordt gedeeld geeft het je vrijheid. De eigenschap van de kennis in de Gita is dat het je bevrijdt. En dat is een belangrijk onderdeel van het begrijpen.
 
Dus de masterclass zal vooral onderzoeken. 
Een van de hoogste dingen is kennis, kennis is zeer belangrijk. Want als je geen kennis hebt, begrijp je niet. Als je niet begrijpt kun je makkelijk verdwalen. De Gita geeft inzichten zoals de meesters die bereikt hebben. In dit geval is de meester Krishna, die in gesprek is met Arjuna die de zoeker in ons vertegenwoordigt. Krishna begint ons manieren te geven om naar het leven te kijken zodat het leven intelligent, meesterlijk, succesvol en vreugdevol wordt. 
 
Tot slot, wat is je wens voor de docenten in Nederland?
Mijn wens voor hen is dat zij het hoogste bereiken dat ze wensen te bereiken. Ik wens iedereen een succesvol leven toe, in ieder aspect. Je leven gaat om vrijheid. Daarom heb ik de masterclass "De echte betekenis van vrijheid" genoemd. We kunnen zo verstrikt raken zonder door te hebben dat we verstrikt zijn. We kunnen leren wat echte vrijheid betekent en leren dat aan anderen te geven. Wanneer je vrij bent zit je niet gevangen. Wanneer je geen conflicten hebt, heb je geen woede. Wanneer je geen woede hebt, heb je geen teleurstellingen en ga zo maar door. Er zit schoonheid in het kunnen geven aan mensen en te begrijpen wat vrijheid betekent. Dat wens ik iedereen toe.