Dru Zwangerschapsyoga cursus

Henriëtte van Oekel en Quirine Wentink geven samen de Dru zwangerschapsyoga. In oktober begint de nieuwe cursus in Dru Centre Den Haag. Henriëtte geeft ons alvast alle achtergrond informatie. 
 
Waarom zwangerschapsyoga? Wat is je persoonlijke betrokkenheid? 
Henriëtte: ‘We hebben een enorme passie voor dit onderwerp. Ik kom uit de verpleging, verloskunde, en via de zwangerschapsyoga is het begonnen. Daarna ben ik yoga gaan doen en uiteindelijk bij Dru terecht gekomen. De zwangerschap is een belangrijke fase in het leven van een vrouw, een hele bijzondere periode. Het is aards en ook spiritueel’. 
 
Zwangerschapsyoga is laagdrempelig. Het is voor de meeste mensen de eerste aanraking met (Dru) Yoga. Daarmee ook een goede opening om in contact met yoga te komen. Een van de opmerkingen die ik vaak krijg: ‘ oh het is niet zweverig’. We houden de zwangerschapsyoga bewust heel eenvoudig. Het is een fase waarin de vrouwen vanuit hun hoofd meer naar hun gevoel moeten komen en naar binnen kunnen keren. Herhaling van onderdelen in de lessen maken het rustiger voor hen. Hierin schuilt een belangrijke kracht. De zwangerschapsyoga is toepasbaar in de rest van je leven. Het is heel helend en mooi om te doen.
 
Wat maakt het voor jou bijzonder om deze cursus te geven?
Het is blijkbaar mijn gave om vrouwen te leren vertrouwen te hebben in hun eigen natuurlijke kracht tijdens deze fase in hun leven d.m.v. de EBR’s, de ademhalingstechnieken en door te leren luisteren naar wat er in het moment nodig is. 
De partnerlessen zijn ook een essentieel onderdeel van de zwangerschapsyoga. Het gaat erom dat man en vrouw een team vormen, dat de man zich realiseert dat hij er gewoon kan en mag zijn en hoe belangrijk dit is voor zijn vrouw. Het hele proces is fascinerend, kleine dingen die je hebt verteld kunnen zoveel effect hebben. Omdat je nooit weet hoe je gaat bevallen is het van groot belang dat de vrouw leert wat het betekent om zich veilig en geborgen te voelen. Vanuit veiligheid en geborgenheid is er eerder een verbinding met de eigen kracht. Zo kun je je gemakkelijker overgeven aan de kracht van de weeën en is er geen verzet maar overgave. Dit is de kracht en de kern van de zwangerschapsyoga.
 
Moet ik zelf zwanger geweest zijn om zwangerschapsyoga te kunnen geven?
Nee, dat hoeft niet. Het is belangrijk dat je zelf de ervaring hebt om naar binnen te keren Dat er heelheid is ten aanzien van een leven met of zonder kinderen. We raden mensen wel aan om een keer bij een bevalling te zijn, al is dat natuurlijk niet verplicht. Die ervaring geeft een hele verdieping in je lessen. Bij de cursisten die zelf kinderen hebben gebaard komen ervaringen van hun zwangerschap weer naar boven. Het blijkt dat de zwangerschapsopleiding voor sommige vrouwen helend werkt naar trauma’s die rond zwangerschap zijn opgelopen.
 
Als ik zelf geen zwangerschapsyoga ga geven, heeft het dan zin om de cursus te doen?
Ja zeker, de cursus helpt je om te vertragen. Vooral in het begin deden meerdere mensen de cursus gewoon omdat zij het een aantrekkelijke cursus vonden. Veel is toepasbaar in je gewone lessen en ook voor ouderen is het zeer geschikt materiaal. De EBR’s zijn zachter, de bewegingen kleiner en er is veel aandacht voor de ademhaling. 
 
Wat is de specifieke expertise die elk van jullie afzonderlijk inbrengen in de lessen?
Terwijl wij beiden onze ervaring van lessen aan zwangeren meenemen, breng ik mijn paramedische ervaring en vaktechnische kennis mee. Quirine legt in de cursus een spirituele bedding en brengt haar psychologische ervaring in. Wij werken heel organisch met elkaar samen.
 
Wat kan ik als deelnemer aan de cursus verwachten?
Je krijgt een gestructureerde cursus met een aanpassing van de EBR’s en een aantal andere sequenties. De ademhaling is een terugkomend thema in alle lessen en daarnaast krijgt de bekkenbodem voortdurend aandacht. Als je Dru  een warm bad noemt, is de zwangerschapscursus een warme veilige cocon.
 
Wij besteden in de opleiding ook veel aandacht aan de verandering in het leven van een zwangere vrouw, zodra zij moeder wordt. Er wordt ook naar goede literatuur verwezen.
En zo belangrijk om er veel humor in te brengen en niet zweverig te zijn. Dit is heel goed te combineren met de zachte kracht van Dru. Je krijgt alle tools in handen.
 
Zijn de principes die je leert voor zwangeren ook toepasbaar voor andere doelgroepen?
Wat je leert kun je ook bijvoorbeeld toepassen in yoga voor ouderen, omdat de bewegingen zoveel zachter en rustiger zijn. Maar ook in de gewone lessen heb je profijt van de oefeningen, doordat de zachtheid en de vriendelijkheid wordt benadrukt. 
 
Telt deze cursus mee voor de DPN verplichting?
Ja hoor, en omdat de cursus over twee jaren verdeeld is, het najaar van 2015 en voorjaar van 2016, heb je met meedoen aan de cursus zelfs voor twee jaar voldaan aan de DPN verplichting.
 
Wanneer:   Start 10-11 oktober
                                                                     Data                                                                       
Tijd:            10.00- 17.00 uur
                                                                        10 en 11 oktober 2015
Docent:       Henriëtte van Oekel en Quirine Wentink                                    14 en 15 november 2015
Waar:          Dru Centre Den Haag
                                                                 20 en 21 februari 2016
Adres:         Stevinstraat 260                                                                         10 april 2016
Prijs:           € 495,- (of €520,- in twee termijnen)

Voertaal:     Nederlands