Derde oog

Het ajna chakra is het oog dat naar binnen kijkt. Het controleert de bewust en onderbewuste geest en is de zetel van je van intuïtie en wijsheid. 
 
Ajna chakra wordt ook wel het 3e oog genoemd. Dit is het oog dat naar binnen kijkt, dat iedereen heeft en slechts weinigen zich realiseren. Je zou kunnen zeggen dat de meesten van ons blind zijn, omdat we nooit dit 3e oog gebruiken om de diepere lagen van bewust ‘zijn’ waar te nemen.
Het kshetram punt van dit energiecentrum bevindt zich op het voorhoofd midden tussen de wenkbrauwen. Ajna zelf ligt direct en horizontaal achter dit kshetram punt en heeft geen directe verbinding met de wervelkolom, maar is verbonden met de medulla oblongata en de pijnappelklier of epifyse. Deze hormoonklier die zich midden in de hersenen bevindt en zo groot is als een gedroogde erwt wordt beïnvloed door licht. 
Doordat de ajna chakra in het hoofd ligt en niet in het lichaam, is het meer mentaal van aard dan de eerste vijf chakra’s. Boven ajna bevinden zich bindu en sahasrara. Ajna is de brug tussen het fysieke niveau van bestaan en het subtiele niveau van sahasrara. 
 
Het woord ajna betekent ‘beheersen’ en is afgeleid van de Sanskrietstam die ‘weten’, ‘gehoorzamen’ of ‘volgen’ betekent.  Ajna chakra is de commandopost van het subtiele en fysieke lichaam. Het controleert de vijf zintuigen, de bewuste en onderbewuste geest. Het reguleert tegelijkertijd ook de vijf onderste chakra’s en hun energiekanalen. Bij ajna komen de drie belangrijkste nadi’s, ida, pingala en sushumna samen en vormen daar hun laatste knooppunt. Ida en pingala eindigen bij de neusgaten, terwijl sushumna verder gaat naar sahasrara en de hogere bewustzijnsniveau’s. Ajna leidt via sushumna voorbij de fysieke niveau’s en overstijgt het niveau van de vijf zintuigen. Het zintuig dat verbonden is met dit chakra is het zesde zintuig. Wanneer ajna ontwikkeld is, kun je kennis verwerven zonder de zintuigen te gebruiken. 
Omdat ajna de fysieke elementen overstijgt is het element dat met ajna in verband wordt gebracht buddhi ofwel intellect. Ook wordt licht wel genoemd als element dat met dit chakra correspondeert. Dit geeft aan dat we steeds verder van het stoffelijke niveau af komen.