Masterclass 28 mei ‘Yoga, prana en gezondheid’

De masterclass ‘Yoga, prana en gezondheid’ is een verkenning van het pranamaya kosha en de rol die dit deel van ons bewustzijn speelt in ons gevoel van welzijn en onze gezondheid. We denken dat we ziek worden wanneer ons lichaam dat begint aan te geven. Maar eigenlijk klopt dat niet helemaal. Ziekte bouwt zich langzaam in ons op en manifesteert zich op verschillende lagen van bewustzijn. Pas daarna gaan we er op lichamelijk niveau iets van merken. 
 
Onderdelen van deze masterclass
 
De relatie tussen het lichaam (annamaya kosha) en pranamaya kosha.
Behalve je ademhaling spelen de spieren een belangrijke schakel tussen het grofstoffelijke lichaam en het pranamaya kosha. Je leert in deze masterclass meer over de manier waarop je je spieren kunt bewegen om prana door je lichaam te laten stromen. Deze kennis is direct toe te passen bij alle yoga beoefening. Je kunt lesgeven in een asana of energy block release reeks en door deze spierbeweging een sterke nadruk leggen op pranamaya kosha.
 
Gezondheid en prana
Een onvolledige of geblokkeerde pranastroom in het lichaam kan je gezondheid onder druk zetten. Het omgekeerde is ook waar: als je ervoor zorgt dat prana stroomt door alle delen van het lichaam, ben je ervan verzekerd dat je beschikt over energie en is je gezondheid meteen sterk verbeterd. We gaan in de masterclass asana’s zodanig aanpassen, dat prana optimaal door het lichaam kan stromen. Daarbij ga je ook ontdekken dat ieder lichaam anders is en je veranderingen in alignment moet aanbrengen om prana te stimuleren. Een ander onderdeel op dit gebied is de diepe ontspanning. Je voert de diepe ontspanning uit als een therapeutische oefening, waarbij vanzelf nadruk komt te liggen op prana. 
 
Prana vayu
De vijf belangrijke prana vayu’s worden in de Dru meditatie opleiding gebruikt als voorbereiding voor meditatie. In deze masterclass gaan we toelichten wat de rol van de prana vayu’s is bij yoga beoefening. Je krijgt een nieuw theoretisch en praktisch inzicht in de prana vayu’s en in prana kriya. Daarmee wordt het ook gemakkelijker om yoga-  en meditatielessen te geven met een grotere nadruk op de pranamaya kosha.
 
Na deze masterclass volgen in 2017 drie yogadagen waarin we de relatie tussen yoga, gezondheid en de kosha’s uitgebreider gaan toelichten.