De kracht van licht


Jyoti kendra, centrum van verlichting
 
In spirituele beoefening draait alles om licht. Het gaat daarbij zowel om licht in jezelf te brengen, als om te bewegen van duisternis naar licht. In de duisternis kun je niets waarnemen maar als er licht is kun je alles onderscheiden. De mens leeft in duisternis en is daardoor onwetend over wat er voorbij dit aardse niveau van bestaan is, daarom is er licht nodig. 
 
Je kunt yoga daarom een wetenschap van innerlijk licht noemen, waarvan de verschillende onderdelen van asana tot meditatie erop gericht zijn om het hogere licht in onszelf te ontwikkelen. 
 
Dit innerlijke licht is niet slechts een metafoor, maar kan in een meditatieve staat zeer levendig ervaren worden. Het is de hoogste vorm van licht die onze geest het licht van inzicht geeft. In de Veda’s wordt gesproken over jyoti, het universele licht, dat ons pad voorbij de duisternis en spirituele onwetendheid verlicht.   
 
Dit innerlijke licht is tevens de kracht achter ons gezichtsvermogen, onze spraak, prana en mind. Het heeft verschillende vormen en functies en bevindt zich op verschillende plekken in ons lichaam, die we kunnen ervaren met behulp van yoga technieken. 
 
Er zijn een aantal belangrijke lichtcentra in ons lichaam, één van die centra is de ajna chakra dat zich direct achter het punt midden tussen de wenkbrauwen in het hoofd bevindt. In het hoofd boven ajna bevindt zich nog een centrum van licht, jyoti kendra, het centrum van verlichting (jyoti betekent ‘licht’, kendra betekent ‘centrum’). Jyoti kendra is verbonden met sahasrara chakra. Feitelijk is sahasrara geen chakra, het is de hoogste staat van bewustzijn, ook wel samadhi  of verlicht bewustzijn genoemd. Het is het gebied van de mind en is volgens de vedische traditie gerelateerd aan de maan, het licht van jyoti kendra is dan ook verkoelend en kalmerend. Dit centrum kan boosheid wegnemen, door te mediteren op jyoti kendra lost woede al snel op. 
 
Jyoti kendra bevindt zich in het centrum van de hersenen bij de pijnappelkier. Door met dit centrum te werken kun je controle krijgen over de hypothalamus-hypofyse-bijnier-as, die een belangrijke rol speelt in de stressrespons. Met het zuiveren van dit centrum worden veel fysieke en psychische problemen opgelost. 
 
Meditatie op jyoti kendra is een belangrijke techniek om tot een verhoogd bewustzijn te komen. Als je deze techniek beoefent, kun je de aanwezigheid van licht ervaren en mogelijk ook echt licht zien in dit lichtcentrum. Niet vreemd dus dat er een nauwe relatie bestaat tussen jyoti kendra en de Gayatri mantra, de mantra waarin we het licht van de zon aanroepen om ons intellect te verlichten.