De kracht van omgekeerde houdingen

De nieuwe sequentie Cirkels van leven bevat meerdere omgekeerde houdingen. Toch bestaat er een weerstand tegen omgekeerde houdingen of inversies.  Wat is de toegevoegde waarde van deze sequentie?

Je lichaam kan verkrampen als zich moeilijkheden voordoen waar je langere tijd mee worstelt. Het kan gaan op fysiek niveau van verkramping van de spieren, maar meestal worden op energetisch niveau subtiele blokkades gecreëerd. Het lijkt alsof je systeem zich even geen raad weet met de situatie. Het lukt nog niet om emoties te verwerken. Emoties zijn uiteindelijk ook vormen van energie en die energie wordt als het ware opgeborgen, vaak in de wervelkolom en het ruggenmerg. Raken we gewend aan deze blokkades, dan ontstaan soms nieuwe gewoontepatronen. Je voelt je bijvoorbeeld onzeker, iedere keer als je gevraagd wordt om een presentatie te geven. Terwijl dat vroeger niet zo was!

Een omkering of inversie helpt om de energie van het onderste deel van de wervelkolom naar de hogere centra te laten stromen. De vastgezette energie komt weer in beweging. De symptomen kunnen zijn dat je je verfrist voelt: uitgerust en meer ontspannen. Soms kunnen herinneringen van lang geleden omhoog komen. Je ‘opslagsysteem’ is geopend en energie kan weer gaan stromen. Je kunt een omgekeerde houding dan ook zien als een grote opruiming op subtiel niveau.

Voor leerlingen die moeite hebben met het uitvoeren van omgekeerde houdingen is Viparita Karani een goede optie. Je kunt Viparita Karani doen met de benen tegen de muur. Dit geeft ondersteuning en een veilig gevoel. In plaats van iets niet te kunnen, bevestig je dat overal een oplossing voor te vinden is.

Met de omgekeerde houdingen help je je lichaam om de overstap te maken naar een hogere energie. Als gevolg daarvan verandert je pranische lichaam, waarna alle subtiele lagen veranderen. Uiteindelijk kom je weer helemaal in balans.