Lente

 
In bepaalde tradities zoals de Keltische, heeft de lente een relatie met het oosten. Het oosten wordt geassocieerd met geboorte, lichtheid, gedachten en nieuwe ideeën. Tijd voor bloei en een nieuw begin dus. Bij de lente hoort reiniging; laat de zware energie van de winter los en breng meer licht in je leven. 
 
Misschien wil je starten met een nieuwe frisse EBR bijvoorbeeld. Als je aan de gang bent gegaan met de Kapalabhati ademhalingsoefening uit de vorige editie kun je daar vooral nu mee doorgaan. De reinigende aspecten van deze ademhaling zullen je ook in dit seizoen ondersteunen.
Het voorjaar is geschikt om de lever en galblaas te reinigen. Als je de lever goed verzorgt krijg je daarvan meer energie, een goed humeur en een gewicht wat past bij je constitutie. De galblaas werkt samen met de lever en als de galblaas goed functioneert kan dat gevoelens in je oproepen van moed. Hiervoor krijg je deze keer een mooie yoga houding aangereikt. 
 
Reiniging kun je doen door je huis op te ruimen en weer opnieuw in te richten, of door kritisch naar je voedingspatroon te kijken.
De zware winterkost kan langzaamaan verruild worden door wat puurdere en lichtere voeding. Denk aan seizoensgroenten en beperk de (aardappel) koolhydraten in je menu. Vaak krijgen we al genoeg koolhydraten binnen. Experimenteer eens met quinoa, zilvervliesrijst of het wat onbekendere amarant. Veel lente-plezier toegewenst!