Mantra zingen - wat is het en waarom is het goed voor je?

Het woord ‘mantra’ komt uit het Sanskriet, een oude cultuurtaal uit India en is opgebouwd uit 2 woorden. ‘Man’ = geest en ‘tra’ = bevrijding en je kunt het wat algemener vertalen naar bevrijding door beheersing van de geest. 
 
Een mantra is een heilige tekst, woord of woordcombinatie die steeds wordt herhaald. Door het herhalen, ook wel reciteren genoemd, kom je los van je gedachten zodat je de stilte in jezelf kunt ervaren. Er zijn duizenden mantra’s in verschillende talen en elk heeft zijn eigen doel en eigenschap. Zo zijn er mantra’s die je hart meer openen zodat je meer liefde in jezelf en voor anderen gaat ervaren. Of mantra’s die je kunnen helpen je lichaam te genezen of je geest te ontspannen. Zoals elke edelsteen een ander helend effect op ons heeft, zo heeft elke mantra ook zijn eigen uitwerking. Voor elk moment van de dag, voor elke situatie en voor elke staat van zijn: kortom voor elk wat wils.
 
Waarom is mantra zingen goed voor je? We hebben een aantal voordelen voor je op een rijtje gezet. 
 
Vermindert gevoelens van angst en depressie
Door klank, adem en mantra te combineren breng je je beide hersenhelften in balans en komt er rust in het centrale zenuwstelsel. De overmatige aanmaak van stresshormonen kan daarmee verminderen, wat balans geeft in het gemoed en een algemeen gevoel van welbevinden versterkt. 
 
Versterkt gevoelens van compassie en verbinding 
Waar mantra in eerste instantie zorgt voor bevrijding van het denken, geeft het ons daarna ruimte om in het hart aanwezig te zijn en de kwaliteiten ervan te stimuleren: compassie, hartelijkheid, overstijgen van verschillen en het ervaren van verbinding met de mensen om je heen. 
 
Versterkt het immuun systeem
Door de directe invloed van klank, adem en mantra op onze hersenen wordt ook de functie van de hypothalamus geoptimaliseerd. Hormonen als serotonine en dopamine zorgen voor een algemeen opgewekt gevoel en een goed verloop van verschillende onbewuste processen in het lichaam, zoals je lichaamstemperatuur, metabolisme en processen die te maken hebben met het zenuwstelsel. Het zelfhelend vermogen van het lichaam krijgt een goede kans als het sympatische en parasympatische zenuwstelsel in balans zijn - een natuurlijke balans tussen inspanning en ontspanning versterkt het immuunsysteem enorm! 
 
Het is makkelijk en voor iedereen! 
Iedereen kan mantra zingen, want het gaat niet om het hebben van de juiste stemtechniek, moeilijke teksten of ingewikkelde melodieën en harmonieën. Of je nu alleen zingt of in een groep: het werkt altijd!