Dru Yoga en de ontspanning van de onderrug

Saturday, 1 June, 2013

In plaats van een specifieke Dru Yoga asana, reiken we je ditmaal de ‘ontspanningsreeks voor de onderrug’ aan, een van de meest krachtige manieren om je onderrug en wervelkolom gezond, soepel en energiek te houden. Gebruik deze sequentie bij voorkeur preventief voor rugpijn, voordat je acute rugpijn hebt. Als je regelmatig rugklachten hebt, wees dan voorzichtig en bouw de intensiteit en duur van de bewegingen rustig op en ga pas een stapje verder als je daar aan toe bent.

Acht van de tien mensen ontwikkelen in de loop van hun leven een vorm van rugpijn, dit kan variëren van een doffe pijn tot een heftige pijnscheut en alles wat er tussen zit! Ons heiligbeen, en in het bijzonder daar waar de lumbale wervelkolom samenkomt bij L5, is voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor de ondersteuning van de wervelkolom. Het heiligbeen bestaat uit 5 wervels, die bij oudere pubers en twintigers samengroeien tot één bot. Dit bot draagt een groot deel van het gewicht van de romp en het bovenlichaam en moet daarom heel sterk zijn. Door de oude Grieken en Romeinen werd dit bot ‘heilig been’ genoemd, onder andere omdat het gewoonlijk het laatste bot van het lichaam is dat vergaat en daarom dacht men dat de ziel in dat gebied na de dood tot nieuw leven kon komen.

Uitvoering van de houding:

1. Ga staan met de voeten op schouderbreedte uit elkaar en breng beide armen naar rechts tot op schouderhoogte. Pauzeer hier.
2. Laat beide armen weer zakken en laat ze een complete cirkel beschrijven naar links, omhoog en terug naar rechts. Laat de armen zakken en naar links tot op schouderhoogte omhoog bewegen en stap tegelijkertijd met je rechtervoet naar achteren. Je rechtervoet komt hiermee achter de stilstaande linkervoet. Deze bewegingen lijken bijna op een lichte buiging. Pauzeer hier en trek dan je rechterhand naar achteren tot op de hoogte van je oor, als of je een boog spant. Laat het borstgebied openen en ruim worden.
3. Laat de armen naar het midden terugzakken terwijl je je rechtervoet in de uitgangspositie terug zet. De armen bewegen dan verder naar rechts en maken een complete cirkel. Als de armen voorbij de heupen bewegen en naar rechts tot op schouderhoogte, stap dan naar achteren met de linkervoet en zet hem achter je stilstaande rechtervoet. Maak een lichte buiging en haal je linkerhand langs je linkeroor, als of je een boog spant.
Herhaal een aantal keren aan beide kanten. Als je rug sterk is, kun je steeds iets dieper buigen door het achterste been ietsje verder weg te zetten en de knieën iets meer te buigen.
Breng tot slot de voeten terug in de uitgangspositie en maak de armcirkel af. Pauzeer in berghouding (tadasana) en maak je lang en sterk.
 
> Klik hier voor de Sacro-lumbar release op Youtube (Engels)
> Klik hier voor de Sacro-lumbar release les op Dru Yoga Online Studio (Engels)
 
Wil je meer weten over Dru Yoga?
Bezoek onze website www.dru-nl.org en lees alles over Dru Yoga, Dru Meditatie, cursussen voor zelfontwikkeling en docentenopleidingen.
Dru Yoga voor de onderrug