Dru Yoga - zo ben je stress de baas

Tuesday, 2 April, 2013

Overspannen managers gebruiken yoga om hun aandacht bij hun werk te houden. Overspannen moeders genieten van hun yogales om alle regeldingen los te laten. En overspannen studenten gebruiken yoga om helder van geest te worden.

In feite doen heel veel verschillende mensen aan yoga en maken het zo een van de meest populaire trends op het gebied van lifestyle.

Yoga is echter meer dan een trend. Het ontstaan van yoga gaat 5000 jaar terug in de geschiedenis. De reden dat het nu zo populair is, is dat veel mensen merken dat het werkt.

Een specifieke vorm van yoga is Dru Yoga. In deze vorm worden mensen geholpen om stress te verminderen of te laten verdwijnen door het bereiken van innerlijke rust. Deze innerlijke rust wordt gerealiseerd door vloeiende houdingen en bewegingen.

Er wordt gezegd dat Dru Yoga de tegenpool is van alle stress in de 21e eeuw. Elk onderdeel van Dru Yoga is ontworpen om mensen stilte en vrede te doen ervaren. Het woord Dru komt van Dhruva, een woord uit het Sanskriet dat stilte betekent.

Dru Yoga wil je meenemen naar het oog van de storm, naar de kern van jezelf waar geen spanning is ongeacht wat er in je leven gebeurt.

Dru Yoga is anders dan andere vormen van yoga. Een onderdeel van Dru  zijn de  EBR’s, ofwel Energy Block Release sequenties: vloeiende bewegingsreeksen die je helpen de geest te verstillen en opgebouwde spanning uit je lijf te verwijderen.

Diepe ademhalingsoefeningen, ofwel Pranayama, ontspannen harde spieren en brengen zuurstof naar de hersenen om helder te kunnen denken. Dit helpt je om je stemming te verbeteren en je geest te kalmeren.

Vloeiende Dru houdingen en bewegingen ontspannen de spieren. Aanspannen van spieren is een automatische lichamelijke reactie op stress. Rekoefeningen zijn daarom op zichzelf al een ontspanningstechniek.

Visualisatie kan worden toegevoegd aan je Dru Yoga programma om spanning te verminderen. Je gebruikt je verbeelding om mentale stofnesten te verwijderen. Affirmaties helpen je ook door de geest positief te herprogrammeren.

Meditatie, concentratie oefeningen en ontspanning spelen een buitengewoon belangrijke rol bij Dru Yoga. Deze technieken zijn niet alleen goed voor het verminderen van spanning maar ook voor het ontdekken van je eigen mogelijkheden.

Onze levens verlopen razendsnel maar steeds meer mensen wenden zich tot yoga om beter met de wereld en zichzelf te leren omgaan. En onderzoek bevestigt de doeltreffendheid van yoga hierbij. Een Australische onderzoeker, Pauline Jensen, deed een klein onderzoek naar het effect van yoga bij jongens tussen de 8 en 13 jaar met ADHD. Na 20 weken bleek dat de jongens die de yoga houdingen, ademhalingsoefeningen en ontspanningen deden,  minder humeurig, boos, onrustig en impulsief waren dan de jongens in de controlegroep.

De gedachte is dat yoga mensen helpt in het bereiken van een echt gevoel van vrede door hun geest en zintuigen af te sluiten voor dingen die hen prikkelen. De meeste mensen realiseren zich niet dat spanning meetbaar is, maar het is wel zo. Onderzoek van het Heartmath Institute toont aan dat het ritme van de hartslag verandert bij stress en bezorgdheid. Het doel is om de stress reactie te stoppen zodat we onze emotionele situatie en hartritme kunnen verbeteren. Hearthmath ontdekte dat het lichaam en de emoties het meest gezond zijn als er een perfect evenwicht is tussen de ontspanningsreactie van het lichaam en de vecht- of vluchtreactie. Hun onderzoek toont aan dat deze toestand bereikt wordt als we vreugde voelen en het leven waarderen. Als we ons deze gevoelens eigen maken, zorgen fysiologische veranderingen ervoor dat de spanning in ons lichaam minder wordt. De technieken die Heartmath gebruikt lijken erg veel op die van Dru Yoga.

Dru Yoga, ook wel de yoga van het hart genoemd, gebruikt ademhalings-oefeningen, beweging, bewustwording, affirmaties en visualisaties om deze gevoelens van vreugde en waardering op te roepen.

Het is belangrijk om te leren hoe je de schadelijke effecten van stress kunt verminderen, want spanning eist veel van het lichaam. Australische onderzoekers hebben wetenschappelijk bewezen dat stress de veroorzaker is van ziekte. Professor Herzog zei dat “we zonder enige twijfel hebben bewezen", dat stress het immuumsysteem kan aantasten en dat het je vatbaarder maakt voor bijvoorbeeld een verkoudheid of griep. Maar ook ernstigere ziektes als kanker kunnen hierdoor aangemoedigd worden. In mildere vorm kan stress een stijve nek of schouders veroorzaken. Dit kan leiden tot hoofdpijn of rugpijn. Stress kan ook tot slapeloosheid leiden en spijsverteringsproblemen, wat weer kan zorgen voor vermoeidheid en een toename van de stress.

Als de spanning langere tijd aanhoudt, kan het leiden tot ernstigere klachten zoals een hoge bloeddruk. Bovendien geeft het meer kans op hartklachten, depressie en verslavingen. Therapeuten schrijven Dru Yoga al voor bij spanningsgerelateerde klachten zoals chronische vermoeidheid, astma, fobieën, depressie en verslavingsgedrag.

Een Australisch onderzoek naar Dru Yoga laat zien dat Dru Yoga een uiterst effectief middel is tegen spanning en zijn bijwerkingen. Meer dan 92% van de mensen die Dru Yoga beoefenden, konden beter met spanning omgaan en 85% ervoer over het algemeen minder lichamelijke spanning. 93% van de mensen gaf aan beter met emoties te kunnen omgaan en 90% zei dat Dru Yoga hen hielp bij het veranderen van hun negatieve gedachten (een duidelijke stress gerelateerde factor). Meer dan 87% van de yogacursisten ervoeren een positieve verandering in hun stemming terwijl 75% beter kon omgaan met conflicten en een gezonder slaappatroon hadden gekregen.

Deze resultaten onderstrepen het effect van Dru Yoga maar je kunt het het beste zelf ervaren in een yogacursus ergens in het land. Als je niet in staat bent naar een cursus te gaan, dan kun je de kracht van Dru yoga ervaren middels de DVD 'Dru Yoga' of het boek ‘Stilte in beweging’ door Chris Barrington, Anita Goswami en Annie Jones met een voorwoord van Mansukh Patel. 

Dru Yoga om stress de baas te worden