Verschil maken in de wereld | Praktische spiritualiteit in de wereld van vandaag

Wednesday, 2 October, 2013

Het is opzienbarend en goed om te weten dat alles wat je ten goede doet, een positieve uitstraling heeft op de wereld om je heen ….

Iedereen kent de uitdrukking ‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf’. Iedere dag iets positiefs doen voor een ander, zal een positief sneeuwbaleffect teweeg brengen. En: als jij iemand een compliment geeft of in het zonnetje zet, brengt dat ook een positief gevoel bij jezelf teweeg!
 
Zo werkt het ook met mediteren. We weten dat mediteren je eigen welzijn verbetert en het is bekend dat door meditatie je ook een invloed kunt hebben op mensen die een paar straten verderop wonen. De afgelopen 30 jaar is daar door meer dan 200 universiteiten en wetenschappelijke instituten onderzoek naar gedaan. Ze keken naar meditatiesessies, waar grotere aantallen mensen meerdere dagen of weken mediteerden op vrede in een bepaald gebied. Tijdens deze sessies werden alle ontwikkelingen in misdaad- en geweldsincidenten in de betreffende regio nauwkeurig gemeten.
 
Een aantal voorbeelden:
In Israël vond in 1983 een grote gezamenlijke meditatie oefening plaats die twee maanden duurde. Die had een effect op de burgeroorlog in het naburige Libanon:
71% minder dodelijke oorlogsslachtoffers
68% minder gewonden (Journal of Conflict Resolution 1988).
 
In Washington werd in 1993 2 maanden lang gemediteerd door een groep van 800-4000 mensen. Het gevolg was:
23,3% vermindering van het aantal geweldsdelicten in de stad (Social Indicators Research 1999).
 
Op 9 februari 2003 organiseerde James Twyman een wereldwijde meditatiedag. Daarna werd onderzoek gedaan naar de rapportages van het Israëlische leger van die dag:
50% daling van het aantal gewelddadige incidenten tussen Israeli’s en Palestijnen.
Later bleek ook dat op diezelfde dag premier Sharon geheime vredesonderhandelingen had gevoerd met de Palestijnen (statistieken Israëlische leger en politie).
 
We kijken er naar uit om dit onderwerp zaterdag uitgebreid te bespreken.
 
Een hartelijk groet,
 
Dru Netherlands team

Praktische spiritualiteit in de wereld van vandaag op 5 oktober 2013

 

 

Praktische spiritualiteit - mediteren heeft invloed op jezelf en de wereld