Rust en balans door je eigen focusplek

Veel yogadocenten hebben thuis een focustafel of een klein altaar. Lees hier hoe je een altaar kunt inrichten en hoe het je verder kan helpen met je yoga en meditatie. 
 
Het inrichten van een altaar helpt je om je te concentreren en geeft extra energie, zeker als je je altaar plaatst in de ruimte waar je mediteert. Eigenlijk herinnert een altaar je eraan dat je je op ieder moment van de dag mag verbinden met het allerhoogste in jezelf. Een altaar slaat de energie van je beoefening op en vult er vervolgens de ruimte mee en reflecteert de energie naar je terug als je er voor zit. Hoe vaker je voor je altaar zit, hoe meer het wordt opgeladen met energie. Deze plek biedt je de mogelijkheid om bewust op zaken te reflecteren en je kunt er rust en helderheid vinden.
 
Je altaar en de 5 elementen
Maak je altaar persoonlijk door er voorwerpen op te plaatsen die bijzondere betekenis voor jou hebben. Je kunt er foto’s op plaatsen, afbeeldingen van goden/godinnen van welke religie dan ook, bloemen, stenen enzovoort. Traditioneel worden op een altaar voorwerpen geplaatst die de vijf elementen vertegenwoordigen waaruit de hele schepping, en dus ook de mens, bestaat
 
Aarde: een steen, kristal of bloem 
Water: water in een glas of vaasje
Vuur:  een kaars, olielampje of diva (ghee lampje)
Lucht:  wierook, een belletje of veer
Ether: een bel  
 
De elementen op je altaar dragen bij aan het in balans brengen van de elementen in jezelf en in het universum. Elementen die uit balans zijn veroorzaken disharmonie in het universum en ziekte bij de mens. Ook onze geest bestaat uit een subtiele vorm van de vijf elementen. Onbalans van deze elementen heeft daarom invloed op je stemmingen en de sensaties die je ervaart. 
 
Er zijn geen strikte regels voor het inrichten van een altaar. Belangrijk is dat je er een persoonlijk symbool op plaatst waar je graag naar kijkt en dat vreugde in je oproept. Het is mogelijk dat je intentie zich gedurende de tijd ontwikkelt en je altaar dus ook, pas het gerust aan. Het gaat erom dat je altaar je geest verheft, je hart raakt en tot je ziel spreekt. Zet je altaar niet te vol en probeer het zo puur mogelijk te houden. Heb je bepaalde elementen die je dierbaar zijn maar die niet direct op je altaar passen, zet ze gerust in de buurt van je altaar. Speel ermee en geniet ervan!