Wat betekent ‘Dru’?

Het begrip DRU houdt verband met de Poolster. Als je ’s nachts naar de sterrenhemel kijkt, lijken alle sterren door de rotatie van de aarde in een baan om de Poolster heen te draaien. De Poolster zelf beweegt niet en lijkt het punt te zijn van stilte in het universum, waar alles om heen draait.

De betekenis van Dru houdt ook verband met een beroemd verhaal uit India over een jonge prins Dhruvam genaamd die, nadat hij is verstoten door zijn vader, het bos in trekt om te mediteren. Zo diep en intens is zijn meditatie dat hij zijn lichaam en geest tot een rustpunt weet te brengen. Zelfs zijn ademhaling stopt en daarmee valt er een stilte over de aarde.

Ook wij kunnen lichaam, ziel en geest in balans brengen tot dat centrum van stilte. Binnen de yoga en meditatie zijn we altijd op zoek naar dat rustpunt. We noemen die punten Dru punten. Soms oefenen ze invloed uit op ons lichaam, onze emoties en ons denken en bevinden we ons in een volledige en allesomvattende stilte. Andere keren raakt de stilte een deel van ons: we staan letterlijk even stil (midden in onze bezigheden) en ervaren een diepe emotie . Of die stilte raakt ons in ons denken zodat we een nieuw inzicht krijgen. We kunnen bijvoorbeeld door een nieuwe kijk op een situatie die ons in de ban houdt, ons verbazen over de nieuwe openingen die dat inzicht brengt in relaties, werk of meditatie. Soms raakt het Dru punt ons alleen in ontspanning.We rusten dan in diepe stilte, om even later verkwikt te voorschijn te komen.