De drie dosha’s (tri-dosha)

Vata

De dominante elementen bij vata zijn lucht en ether. Als je een vata constitutie hebt, dan wordt gezegd dat je graag met verschillende dingen tegelijk bezig bent. Vata is bewegelijk van aard en heel ontvankelijk voor impulsen van buitenaf. De keerzijde is dat die eigenschap ook vaak angst en nervositeit teweeg kan brengen.

Pitta

Het dominante element is vuur. Ben je overwegend pitta, dan beschik je over energie en kun je veel voor elkaar krijgen. Enthousiasme, inzet en ambitie zijn je natuurlijke kwaliteiten. Het risico daarvan kan zijn dat je gauw kritiek hebt op anderen of snel jaloers bent op mensen die ook succesvol zijn.

Kapha

De dominante elementen zijn aarde en water. Doordat het aarde element sterk is, ben je waarschijnlijk vrij stevig van bouw. Je komt evenwichtig, rustig en standvastig over op andere mensen. Je neemt de tijd om beslissingen voor te bereiden. Als je jezelf mentaal en fysiek niet voldoende in beweging houdt, kun je de neiging hebben tot depressiviteit.

De drie dosha’s vertegenwoordigen met elkaar alle elementen (aarde, water, vuur, lucht, ether). Iedereen wordt geboren met de voor hem of haar perfecte dosha balans. Dat is zelden een enkele dosha. Vaak zie je een combinatie van twee, of zelfs alledrie. Raakt jouw dosha balans verstoord, dan is dit eerst merkbaar op mentaal en emotioneel niveau. Uiteindelijk kan het leiden tot lichamelijke klachten.

De Ayurvedische benadering streeft ernaar om iedereen terug te leiden naar zijn/haar oorspronkelijke balans. Daarom kunnen de dieten en behandelwijzen van persoon tot persoon behoorlijk uiteenlopen.