Varuna namaskar

De masterclass op 27 september heeft een primeur: Varuna Namaskar, de Groet aan Varuna. Maar wie is Varuna?

De naam Varuna betekent letterlijk ‘hij die omhult, bedekt, doordrenkt’. Met dat woord wordt de oneindigheid van het goddelijke omschreven. Varuna speelt een belangrijke rol in de Vedische godenwereld en mythologie. Hij is daar de persoon die heerst over de wateren, rivieren en oceanen. Vroeger beschouwden de mensen het water dat neerkwam uit de hemel als een zegen, het water in de rivieren als een reinigende kracht en het water in de oceanen als een symbool van oneindigheid. Het gevolg daarvan was dat Varuna een breed takenpakket kreeg. Hij zorgde voor de regen om een goede oogst te garanderen. Hij werd alom aanbeden door zijn altijd aanwezige, alziende en  alwetende aard. Daarom vroegen mensen hem vaak om hun onwetendheid weg te nemen en te laten zien waar ze een verkeerde keuze hadden gemaakt. Ook werd hij gezien als degene die het dag-nacht ritme en de wetten van het universum in stand hield. Geen kleinigheid!

Varuna rijdt op een Makara, soms verbeeld als een soort dolfijn-krokodil, soms als een zeemonster met het hoofd van een hert en poten van een antilope.  Varuna woont in een paleis met 1000 deuren, waarmee wordt aangegeven dat hij continue bereikbaar is voor de mensheid. Ook kun je het zien als ononderbroken beweging. Tegenwoordig is ook een planetoïde naar Varuna genoemd en krijgen schepen de naam Varuna mee.

Als yogi’s weten we dat het element water in verband wordt gebracht met de swadhisthana chakra. Water dat binnen de oevers vrij kan stromen, maakt het mogelijk om ons te verbinden met mensen, plaatsen en dingen zonder gehecht te raken. Op het moment dat die stroom buiten zijn oevers treedt of stagneert, ervaren we ongewenste emoties. De Varuna Namaskara helpt ons de die rustige, vrije stroom van het water element te herontdekken en balans te ervaren in ons denken en voelen.  

                                                                                                         Varuna namaskara