connectillustratie

Het pad van Dru

Klank en het effect op de hersenen

Je kunt je hersenen trainen en daarmee het vermogen tot het oplossen van complexe vraagstukken aanzienlijk verhogen. Een gebruikelijke manier is het oplossen van puzzels, maar het kan ook door naar muziek luisteren: vooral het luisteren naar klassieke muziek en dan vooral naar Mozart.

Het luisteren naar zijn muziek kan de hersenactiviteit tot wel 60% verbeteren! Dit zou kunnen komen omdat deze muziek je geconcentreerder en meer ontspannen maakt. Blijkbaar is de opbouw van die muziek zodanig dat het perfect overeen komt met de patronen die de hersenen volgen. In feite ‘masseert’ deze muziek je hersenen zodat ze optimaal presteren en zich bijna “open lijken te stellen”.

De positieve effecten werken zolang je de muziek hoort, tot maximaal een kwartier nadat je de stimulans van de muziek kreeg.

Voor je eigen Mozart effect moment, luister naar ‘The best of Mozart’

Klassieke muziek reinigt de verbindingen tussen onze hersencellen. Dit gebeurt niet alleen bij zingen en zelf muziek maken, maar ook als je naar muziek luistert. Bij consonante akkoorden is vooral de rechterhersenhelft actief en bij dissonante akkoorden de linker. Complexe muziek wordt dus door het gehele brein ontvangen. Zo worden er niet alleen verbindingen gelegd tussen de rechter en linker hersenhelft, maar ook tussen delen voor en achter in het hersenen.

De verschillende delen van het brein hebben verschillende functies. Sommige delen zijn meer gericht op de emotie, andere op de klankverwachting, andere op motorische reacties en weer andere op analyseren, herinnering of musiceren.

Uit EEG onderzoeken is gebleken, dat bij musicerende mensen de linker hersenhelft (gevoelstoestand) en de rechterhersenhelft (spraak en intellect) sterker met elkaar verbonden zijn dan bij niet-musicerende mensen.

Lees meer in onderstaande twee artikelen:

www.muziekmaaktslim.nl

https://www.researchgate.net/scientific-contributions/6356119_Frances_H_Rauscher