Waarom mantra zingen?

 
“Het reciteren van mantra’s heeft zijn uitwerking op elk atoom in je lichaam, klinkt diep door, en brengt de communicatie tussen het uiterlijke en innerlijke leven tot stand.“ 
                                                                                                                                                                            Hazrat Inayat Khan
 
Een mantra is een gedicht, woord, een uitspraak of een lettergreep die het midden houdt tussen een spreuk met magisch effect en een gebed. In sommige gevallen wordt hij herhaald en is hij bedoeld als een voortdurende recitatie. De bekendste mantra is OM.
 
 
Effecten van mantra zingen op het energetische lichaam en de hersenen
De kracht van mantra ligt in de beeja of oerklank die vervat is in de klinkers. Beeja klanken zijn krachtige lettergrepen die aaneengeregen worden tot chants of mantra’s. Elke beeja beschikt over zijn eigen onmetelijke kracht en potentieel die tot uiting komt in de balancerende, zuiverende, helende en transformerende werking op lichaam en geest. Er wordt wel gezegd dat elke afzonderlijke klank zorgt voor het ontwaken van onze eigen latente krachten. De herhaling van deze klanken vormt een cadans van geluidsenergiegolven waardoor verscheidene bewustzijnsniveaus toegankelijk worden. Bij het chanten van mantra’s wordt de kracht van klanken gebruikt voor het activeren en opwekken van de spirituele werkelijkheid van je bewustzijn. Deepak Chopra beschrijft mantra’s als ‘hologrammen van informatie en energie’. 
 
De middenhersenen, oftewel het limbisch systeem, reguleren de gemoedstoestand van het lichaam. Hier ontspringen de meest basale klanken zoals uitingen van vreugde en pijn, zuchten, sissen of kreunen. Ons natuurlijke verlangen naar eenheid en verbondenheid komt hieruit voort. Chanten en neuriën stimuleert het limbisch systeem, verlaagt stress en geeft een diep gevoel van verbondenheid met onszelf. De middenhersenen zijn de poortwachter tussen het bewuste en onbewuste, de zetel van onze emoties, angsten, vreugde en verlangens.
 
Twee mooie voorbeelden van mantra’s – Bhusundi (Bertram van Alphen en Tom Dicke, senior docenten van de Dru Sound Cursus):
 
Om Namoh Bhagavate Vasudevaya https://www.youtube.com/watch?v=TMEnSZwnftY 
Govinda Jaya Jaya                           https://www.youtube.com/watch?v=WmZsf-8VW-8