'Maak plezier en forceer je zelf niet'

Gerda Kloos is 64. Met haar gepassioneerde Dru yoga lessen bestrijkt zij kleine dorpen in de provincies Groningen, Drenthe en Overijssel. Ze geeft 7 lessen in vijf plaatsen. Wat is haar geheim? We praten er over met haar.
 
 
Hoeveel leerlingen heb je?
Rond de 90. 
 
Wat geweldig! Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?
Het is eigenlijk historisch gegroeid. Toen ik de docentenopleiding volgde woonde ik in Laag Zuthem, een klein dorpje vlakbij Zwolle. Ik had mijn tussentijdse examen gehaald en ik had zin om les te gaan geven aan een klein groepje bekenden. Dat was een goede oefening. Nu na 6 jaar is de helft van de oorspronkelijke deelnemers nog steeds bij mij in de les! 
 
Maar inmiddels woon je in Noordbroek in de provincie Groningen. Is dat niet een beetje onhandig les geven in Laag Zuthem?
Mijn ouders die 89 en 95 jaar zijn wonen nog steeds in Laag Zuthem. Vanwege de zorg voor hun moet ik daar dus toch regelmatig zijn en zo combineer ik de dingen. Dat bevalt goed.
 
Je geeft ook les in Drenthe?
Ja, dat is ook zo ontstaan. Ik werkte voor ik naar Groningen verhuisde in Zwolle. De vrouw van een collega vroeg of ik les wilde geven bij de Bond van Plattelandsvrouwen bij hun in Ruinerwold. Dat heb ik toen gedaan. De link met de Plattelandsvrouwen hebben we inmiddels losgelaten en toen is het heel erg gaan bloeien. Ik heb daar nu een groep van 18 leerlingen en ik heb er zelfs een stop op moeten zetten.
 
Daarnaast geef je les in drie dorpen in de provincie Groningen. Hoe is dat zo gekomen? 
Dat is een bewuste keuze geweest. Toen ik verhuisd was, dacht ik in de grote stad is al heel veel yoga aanbod en ik besloot om te kijken wat ik in de kleinere plaatsen kon doen. Wat ik deed: ik zocht een goede locatie, maakte mijn Dru yoga webpagina in orde en plaatste advertenties. En dan maar duimen of er reacties komen. Nu zit ik zelfs zo nu en dan met wachtlijsten.
 
Gerda: In de dorpen is het eenvoudiger omdat er weinig yoga aanbod is en mensen elkaar vaak al kennen.
Doordat mensen elkaar kennen is er mond op mond reclame. Leerlingen nemen hun buurman of schoonzus mee. Ander voordeel is dat de sfeer in de lessen ook goed en vertrouwd is. 
 
Kom je financieel rond met je yoga lessen?
Ja, ik ben financieel onafhankelijk door mijn yoga lessen. Het heeft even tijd gekost om het op te bouwen, maar nu met wat vertaalwerk er bij kan ik er van rond komen. 
 
Wat maakt dat je zo veel leerlingen trekt? Wil je je geheim onthullen?
Ik vind het heel belangrijk dat het leuk is in de les. Dat mijn leerlingen het naar hun zin hebben en dat er grapjes gemaakt worden. Ik geef op een heel ontspannen manier les en ik ga ontspannen met mijn leerlingen om. Ik hoef van mezelf op mijn 64e niet alle houdingen perfect te kunnen. Ik kan de oefeningen heel goed uitleggen en soms vraag ik aan een leerling of ze iets willen voor doen wat ik zelf niet kan. Dat geeft zo’n ontspannen sfeer. Er ligt helemaal geen druk op.
 
Hoe hou je het leuk voor jezelf?
Ik hou het heel persoonlijk. Ik ben betrokken bij wat er met de mensen gebeurt en daar maak ik ruimte voor in mijn lessen. Ik vind het leuk om dingen aan mensen over te brengen waar ze plezier in hebben. En de reacties van mijn leerlingen geven mij plezier. Laatst zei een cursist tegen mij ‘Sinds ik bij jou yoga volg is het alsof ik verder kan zien.’ Een andere leerling die veel problemen heeft vertelt dat ze het vol houdt door de yoga. Nou daar doe ik het voor. Dat geeft mij een kick.
 
Hoe hou je jezelf in balans?
Ik ben net gestart met de Dru meditatie docentenopleiding, zodat ik meditatie in kan bouwen in mijn lessen. Daardoor wordt de fysieke component straks minder en kan ik het ook als ik ouder word nog goed volhouden.
Mijn leven is niet alleen maar yoga. Ik vind het heerlijk om naast de yoga en meditatie andere dingen te doen. Ik heb daar een goede balans in. Ik doe ook creatieve dingen, ik lees graag boeken en ik heb veel vrienden en vriendinnen. Die zijn heel belangrijk voor me.
 
Wat is je tip voor je collega’s?
Volg je eigen aard, doe het op jouw manier zodat je er zelf plezier in hebt en forceer jezelf niet.