Mooladhara

De mooladhara chakra is de basis van ons individuele bestaan en bevindt zich onderaan de wervelkolom. Dit chakra, dat het fundament vormt voor de andere chakra’s, is de wortel van groei en bewustwording.

Het kshetrampunt ligt in het perineum, halverwege tussen de anus en de geslachtsdelen. De eerste chakra wordt geassocieerd met het element aarde. Het heeft het laagste trillingsaantal van alle chakra’s. Deze frequentie resoneert met de kleur rood en de zaadklank Lam. Het zintuig dat met dit chakra in verband wordt gebracht is de reukzin. 

Symboliek van mooladhara
Het symbool waarmee mooladhara wordt voorgesteld is een lotus met vier rode bloembladeren rondom een geel vierkant met daarin een neerwaarts gerichte rode driehoek. Het gele vierkant is de yantra van het element aarde en vertegenwoordigt de vier windrichtingen. De rode driehoek is het symbool van shakti, de creatieve levensenergie, een neerwaartse energie die voor het gronden met de aarde zorgt. Andere symbolen in het mooladhara zijn de slang, een steen en een olifant met zeven slurven. De steen symboliseert het subtiele lichaam, de slang de kundalini energie. Zodra kundalini  ontwaakt en oprijst door de chakra’s, ontwaakt het bewustzijn en neemt het toe. De olifant symboliseert kracht, stabiliteit en het vermogen om te aarden. Ganesha, de god met het olifantenhoofd, is de bewaarder van mooladhara. Hij neemt hindernissen weg en voordat men aan een onderneming begint wordt zijn bescherming aangeroepen. 

Mooladhara in balans
De eerste chakra verbindt je met de aarde en het materiële bestaan.
Als mooladhara in balans is, geeft dat een gevoel van veiligheid, vastberadenheid, loyaliteit, stabiliteit en het gevoel verbonden te zijn met de omgeving. Een blokkade op dit niveau resulteert in angst, bezorgdheid, onzekerheid. Fysieke problemen bij slecht functioneren zijn onder andere gewichtsproblemen, chronische lage rugpijn, een slecht functionerend immuunsysteem, ischias en artritis.

Manieren om te werken met mooladhara
Door te werken met de energie van mooladhara kan de illusie dat het geluk buiten jezelf te vinden is losgelaten worden. Het ware geluk bevindt zich in jezelf.

Yoga (houdingen)
Een belangrijke houding voor de mooladhara is de berghouding. Als je deze hebt opgebouwd, kun je extra aandacht besteden aan het gronden in een staande meditatie. Wat helpt is je dan verbinden met de aarde onder je, je voor te stellen dat er wortels vanuit je voeten de aarde in groeien.  Een extra hulpmiddel om in de berghouding goed te aarden is het voor en achterwaarts wiegen en cirkelen om de eigen as, zoals in EBR1.

Asana’s die bijdragen aan balans in de mooladhara zijn houdingen zoals de diamanthouding (vajrasana), de hond (adhomukha svanasana), de staande voorwaartse buiging (padahastasana), de kindhouding (pindasana) en de (halve) sprinkhaan ((ardha) shalabhasana).

Adem en meditatie
De aardegroet is bij uitstek een serie bewegingen die je helpt om je te verbinden met de aarde, en die bijdraagt aan energie in het bekkengebied en de mooladhara chakra. Door de bewegingen op je ademhaling te maken kan de hele reeks meditatief ingezet worden. Je kunt al beginnen met alleen de eerste beweging uit de aardegroet en je cursisten zullen het verschil merken. Leg de focus bij de bewegingen op het bekkengebied en je wortelchakra en op de neerwaartse beweging naar de aarde, het ervaren van de aarde-energie.

Een fijne meditatie is een loopmeditatie. In een loopmeditatie ligt de focus op langzaam en rustig bewegen, waarbij je heel bewust contact maakt met je voeten, en de beweging van je voeten op de aarde. Door de langzame afwikkeling van je voet, stap voor stap. Door je voet bewust op te tillen en dan heel langzaam af te wikkelen op de aarde vergroot je de balans in je mooladhara, vind je als het ware meer je plek op de aarde.

Een concentratie - oefeningen die zich focust op de mooladhara is de dharanam door middel van het visualiseren van het gele vierkant. Deze oefening versterkt je innerlijke stabiliteit en je balans. Er staat een mooie mooladhara meditatie van Chris Barrington op de CD Chakra Dharanam 1.