Paul Mussche: "De kracht mag terug in Dru Yoga"

'Zachte gewrichten' hebben de afgelopen jaren veel aandacht gekregen. En veel mensen ervaren Dru Yoga nu als een zachte bewegingsvorm. Sommige energetische effecten dreigen inmiddels naar de achtergrond te verdwijnen.

De masterclass van 4 november gaat over de EBR’s. Die kennen we allemaal van de opleiding. Wat maakt deze masterclass zo bijzonder?
We gaan de kracht van EBR terughalen. We hebben in Dru Yoga de zachtheid van de gewrichten altijd benadrukt. In de masterclass besteden we ook aandacht hoe je de reeksen daarnaast ook met kracht kunt doen. We leiden de docenten op de lopende opleiding ook op deze manier op en wat ik terugkrijg van de docenten is dat een EBR nu een hele nieuwe dimensie erbij krijgt.
In de masterclass gaan we in op de verschillende onderdelen en de focus die bij dat onderdeel hoort. Met ook samen oefenen om de details goed in je systeem te krijgen.

Veel docenten kennen je van de opleiding, maar waarschijnlijk niet iedereen. Wat is je achtergrond?
Voordat ik fulltime Dru yoga docent werd in 2005 ben ik 15 jaar gymnastiek docent geweest en daarvoor was ik onderwijzer op de Steinerschool in Gent. Ik ben getrouwd geweest met Kaatje, die net als ik lesgeeft op de yoga opleiding. Samen hebben we vijf prachtige kinderen.
Ik ben vanaf 1999 betrokken geweest bij de Dru yoga docentenopleiding in Nederland. Dus vanaf het begin. Eerst als support teacher en later als docent en senior docent.

Hoe was dat om bij het begin van de docentenopleiding betrokken te zijn?
In het begin best spannend, je gaat zelf ook een hele ontwikkeling door. Anita heeft ons gedegen opgeleid, daar heb ik heel veel van geleerd en heeft me gemaakt tot de docent die ik nu ben.

Wat vindt je ervan dat er variaties zijn ontstaan in EBR reeksen?
Bij het beoefenen van de EBR’s gaat je eigen ervaring meteen meespelen. Een voorbeeld is de schouder rotatie. Die kan heerlijk aanvoelen en je aan de kat doen denken. Het voelt fijn aan om ook je hele rug mee te bewegen bij dit onderdeel. Daarmee neem je net een beetje een andere afslag in de EBR. Zo ontstaan soms persoonlijke variaties, waardoor er een stukje beweging bij komt. Dan heb ik het niet over de aanpassingen die je doet als gevolg van de structuur van je lichaam.
Je kunt het vergelijken met een rivier. Die kan meerdere vertakkingen hebben en krijgt dan soms een andere naam. Zo wordt vertakt de Rijn in Nederland zich in de Waal, de Nederrijn en de IJssel. Dat is nu ook aan de hand bij EBR reeksen. Er zijn vertakkingen ontstaan en het kan geen kwaad nog eens goed naar de hoofdstroom te kijken. Overigens is je eigen beoefening zeker niet verkeerd, en die past bij jou. Het is wel van belang om in de gaten te houden of de effecten ontstaan die met Dru Yoga zijn beoogd.

Dru Yoga wordt vaak een zachte vorm van yoga genoemd. Wat vindt jij daarvan?
Dru Yoga is zeker geen zachte vorm, het is een hele krachtige vorm! De zachte focus is ontstaan doordat we veel met aanpassingen werken, zodat iedereen de houdingen kan doen. We verliezen daardoor de uiteindelijke houding een beetje uit het oog.
Daarnaast hebben we altijd de nadruk gelegd op het zacht houden van de gewrichten. Dat is deels vertaald door alles zacht te houden. Het gaat uiteindelijk om zachte gewrichten en kracht in de spieren. Dru Yoga is heel krachtig als je ook de kracht in de gebaren houdt, daarmee sta je ook in je kracht.

De EBR’s zijn zo’n belangrijk onderdeel van iedere Dru Yoga les. Moeten we nu iets gaan veranderen in onze yoga beoefening?
Zeker niet. Wat wel mag is de kracht terugbrengen in de reeks, dus niet alleen de zachtheid benadrukken. Hoe je dat doet terwijl je het doorstromen van de energie behoud komt op de masterclass aan bod.

EBR’s helpen om energetische blokades op te heffen. Waar zitten die blokkades eigenlijk en hoe komt het dat de EBR’s daar zo’n effect op hebben?
Blokkades zitten overal. Je hebt mentale, energetische en emotionele blokkades, die zich uiteindelijk uiten in fysieke blokkades, bijvoorbeeld je gewrichten. De EBR’s werken op alle niveaus. Waarom de EBR’s zo goed werken, dat is het geheim en de cruciale vraag. Soms krijg je een inzicht in de manier waarop het voor jou werkt. Bijna alle docenten hebben bijvoorbeeld in de opleiding ervaren dat ze blokkades konden doorbreken met behulp van Dru Yoga. Ik zie dat in iedere groep gebeuren.

Onderdelen van de EBR reeksen hebben hun specifieke functie. Ga je daar in de masterclass dieper op in?
Jazeker. Het is belangrijk om te weten waar een deel van de reeks voor bedoeld is, zodat we ook weten welke nadruk de beweging moet krijgen. Als je de reden van een beweging weet, helpt dat ook om de beweging sterk op dat deel gericht te houden. Net als een laserstraal juiste sterke kracht heeft door de gerichtheid, zo gaat dat ook met bewegen. Als je beweegt met aandacht in een bepaald gebied, is het effect op dat gebied veel sterker dan wanneer je het aandachtsgebied veel groter maakt. Een schouder rotatie met focus op de schouders heeft meer effect op de schouders dan met de focus op bijvoorbeeld de hele rug. Een gerichte mentale focus werkt nog sterker door.

Wat kan ik 4 november verwachten?
De belangrijkste focus van de dag is hoe je zachte gewrichten en kracht in de spieren op elke oefening kunt toepassen. Daardoor kom je in je oorspronkelijke kracht. Je leert waarom de krachtige spieren van belang zijn en wat de focus van ieder onderdeel van de EBR is. De dag helpt je om je bewust te worden van zogeheten ‘onnodige’ bewegingen: de bewegingen die er in de loop van de tijd ingeslopen kunnen zijn.