18 April 2015 Prarthana se Nrtya: een gebed in de vorm van een dans door Vera Gubbels

Prarthana betekent ‘gebed’ en ook ‘zoeker’. Nrtya wordt vaak vertaald als ‘dans’. ‘Prarthana se Nrtya’ is daarmee een devotionele dans, een gebed in de vorm van een dans of een dansend gebed gepresenteerd door Vera Gubbels op 18 april.

Je zou ook kunnen zeggen dat je je ware zelf geeft aan de wereld met een gevoel van overvloed en rijkdom. In de dans kun je jezelf geven en ontstaat er iets nieuws.

 

Een voorproefje van wat je gaat beleven op 18 april kun je alvast zien in het filmpje dat we van Vera hebben opgenomen.

 

Dat klinkt heel speciaal en ziet er heel mooi uit, maar is Dru Dance wel iets voor mij als ik geen ervaring heb met dansen?

Ik heb de dans opgebouwd met eenvoudige yoga oefeningen waarvan je er veel zult herkennen uit de opleiding. Ik heb de yoga oefeningen aangepast met toegevoegde dans elementen en nieuwe bewegingen.Het is dus helemaal gebaseerd op de Dru bewegingen waar je je al in thuis voelt daardoor is de dans voor iedereen toegankelijk, of je nu een ervaren danser bent of iemand die nog nooit heeft gedanst. Ik neem je stap voor stap mee, zodat je je de dans op een natuurlijke manier eigen maakt. Lukt er toch iets niet, dan kun je het aanpassen zoals we dat in de yoga opleiding hebben gewend zijn. Wat ik je ga leren kan je ook gebruiken om door te geven aan je eigen leerlingen.

 

Waar komt jouw passie voor Dru Dance vandaan?

Ik houd heel erg van dansen. Ik heb in mijn leven veel gedanst, van klassiek ballet tot moderne dans en zelfs een beetje tango. In Dru Dance komt voor mij alles bij elkaar waar ik van houd. Door de dans ga je uit je hoofd en komt er ruimte voor andere lagen in jezelf. Ik bedoel dan het spel tussen subtiele en grote bewegingen die elkaar aanvullen, het voelen van de energie die vrij gemaakt wordt. En vooral de vrijheid, het plezier en de expressie. Daar geniet ik van en dat ik dat kan delen met anderen. Als kunstenaar draag ik iets uit, in dit geval een dansend gebed, en daarmee geef ik anderen alle ruimte om in hun eigen beleving te komen.

 

Wat maakt Dru Dance zo uniek?

Voor mij is de dans een manier van creëren: je gaat van het vormloze naar de vorm en van daaruit komt er iets nieuws tot stand wat dan weer tot uitdrukking komt. De dans is de ruimte waarin je in andere lagen iets aanboort in jezelf en die energie wil naar buiten. Dat kan door de beweging mét jouw intentie, jouw gebed. Dat fascineert mij. Ik heb de kunstacademie gedaan en één van mijn werken bestond uit allerlei stof dat ik had verzameld.

 

Bedoel je lapjes stof?

Nee, ik bedoel echt het stof dat je van de vloer veegt of onder je bed vandaan haalt. Huisvuil dus. Ik moest iets maken maar ik had geen materiaal. Toen bedacht ik dat ik allerlei soorten stof kon verzamelen. Eigenlijk was het ‘niets’. Maar dat boeit mij, het was voor mij het beginpunt van een nieuwe creatie. En of je het gelooft of niet: het werd een vloerkleed. Je creëert iets nieuws met dat wat bestaat.

 

Verheug je je op de masterclass?

Ja, enorm. Ik vind het heerlijk om de dans met anderen te delen en het voor jou te laten werken, zodat het hoogste in jou naar buiten mag komen. En dat samen te mogen beleven. Er zit zo’n kracht in het samen dansen. Ieder offert zijn eigen gebed aan de wereld, ieder brengt zijn eigen wens, droom, intentie op zijn eigen wijze tot uitdrukking. Die kracht samen te ervaren, er is niets mooiers.