De yogasutra's van Patanjali

We geven je ons commentaar op het eerste vers van hoofdstuk 1. Dit vers helpt je om je yoga beoefening fris te bekijken en een nieuwe start te maken. 

 

De yogasutra’s zijn teksten in het Sanskriet rondom de filosofie en techniek van yoga bestaande uit 196 sutra’s die zijn verdeeld over vier hoofdstukken. 

Het eerste hoofdstuk Samādhi Pāda gaat in op de gelukzalige staat die je als yogi kunt bereiken. Het tweede hoofdstuk Sādhana Pāda staat voor oefeningen en discipline. Het derde hoofdstuk Vibhūti Pāda verteld over yogatechnieken waarmee je over bovennatuurlijke vermogens kunt beschikken. En het laatste, vierde hoofdstuk Kaivalya Pāda verteld over het uiteindelijke doel van yoga: bevrijding en  éénwording. 

 

Hoofdstuk 1 vers 1 van de Yoga Sutra's

De eerste sutra bevat informatie waar je ook als yoga-beoefenaar je voordeel mee kunt doen.  

 

'atha yoga-anuśāsanam'

De klanken van deze Sanskriet tekst hebben de energie en de trilling van de inhoud van de tekst: het is een introductie naar de studie en de beoefening van yoga en betekent letterlijk:  'en dan nu begint het onderricht van yoga'.  

Hoe kun je dit nu vertalen naar jezelf? 

 

Atha, hier en nu de eerste stap: en dan nu begint het

Atha betekent ‘zo’ of ‘nu’ en wordt vaak gebruikt in het sanskriet om iets te introduceren. Het vertelt je dat je als je sutra's gaat bestuderen of als je je eigen yoga beoefening vorm wilt geven, je het verleden helemaal los mag laten. Alles wat je tot nu toe hebt geleerd, wat je hebt ervaren, je opvattingen en herinneringen laat je los. 

 

En dan nu begint het.... De eerste stap is vaak de moeilijkste. Of je nu beginner bent of al jaren geleden bent afgestudeerd, het blijft een uitdaging om zelf te oefenen. Je kunt je yoga beoefening alleen beginnen daar waar je bent op dat moment. Als je onrustig bent, piekert, uit balans bent, dan is dat waar je yoga begint. Als je je niet lekker voelt, dan is er ook yoga voor jou. Yoga is klaar wanneer jij er klaar voor bent. 

 

Yoga: een relatie opbouwen met jezelf

Yoga betekent eenheid en verbinding. We zijn allemaal verbonden met elkaar. Een gevoel van afgescheidenheid is wat alle leed in de wereld veroorzaakt. Dat maakt dat jij je anders voelt dan de wereld om je heen. Yoga brengt verschillende aspecten van jezelf in verbinding met elkaar en door yoga ontwikkel je een liefdevolle relatie met jezelf. Door asana’s te beoefenen leer je met aandacht naar jezelf en naar jouw lichaam te luisteren. Yoga helpt je ook om oordelen los te laten en jezelf te accepteren zoals je bent. Zo brengt yoga innerlijke balans en harmonie.

 

Anushasanam

De zin ‘atha yoga-anuśāsanam vertelt nog meer. ‘Anushasanam’ betekent ‘ introductie’ en ‘onderricht’ van de yogaervaring. Yoga is namelijk geen theoretisch verhaal maar gaat over beoefenen en ervaren. Hoe weet je nu hoe een appel smaakt als je hem alleen blijft bekijken, erover praat, hem analyseert?  Realiseer je dat je zelf je eigen leraar bent.  Zorg dat je vat krijgt op je eigen leven en kunt leven volgens het plan dat je voor jezelf hebt. Het kan daarin prettig zijn om samen met een leraar en met medestudenten het yogapad te onderzoeken zodat je elkaar motiveert en elkaars klankbord kunt zijn. 

 

Nieuwe start

Sloka 1, het eerste vers van de yoga sutra’s van Patanjali, vertelt je dus over jouw beginpunt in de yoga. Je hebt bewust of onbewust jezelf voorbereid en van alles geleerd om in het hier en nu weer een nieuwe stap te zetten. Hoe ga jij je yogapad vanaf nu vormgeven? Hoe kom jij tot eenheid en verbinding? Ga je meer aandacht besteden aan je eigen beoefening van yoga. Sla je een boek open om te studeren?  Zoek je daarbij een leraar en medestudenten? Dit onderzoek en dit pad kan zo leuk zijn, want het gaat over jou, jouw leven! Maak je eigen keuze, en maak hem nu!