Yoga in de natuur

Wij zijn graag in de natuur! Het blijkt dat een aanzienlijk percentage van de Nederlanders zich rustiger en gezonder voelt na een bezoek aan de natuur.  Alles in de natuur heeft een bepaald ritme, dat ons in balans houdt en in contact met onszelf en onze omgeving. Volgen we de wetten van de natuur, dan blijven we gezond.

 

Krishnamurti, een Indiase wijze zegt: ‘Als je het contact met de natuur verliest, verlies je het contact met de hele mensheid.’ Dat willen we niet, dus laat ons maar lekker door de bossen dwalen, een strandwandeling maken, door de duinen wandelen of door de bergen. We zijn zo graag in de vrije natuur omdat deze geen mening over ons heeft. In de natuur zijn we echt in staat om ons hoofd leeg te maken. De natuur reinigt.

Je hebt van die dagen dat je je heerlijk voelt, alles gaat zoals het moet gaan. Je bent blij en ontspannen en dat geeft energie aan de mensen om je heen. Er zijn ook andere dagen, waarin je minder energiek bent. Je voelt je leeg en uitgeput en weet vaak niet wat je nodig hebt op dat moment.

 

Dan  de natuur in te gaan. Maak eens een wandeling voordat je gaat mediteren en zie hoe dat je meditatie verdiept. Je kunt er ook voor kiezen om buiten te mediteren bij een boom die je aanspreekt. Wat helpt om nog beter in je meditatie te komen, is om te beginnen met pranayama, b.v de wisselende neus ademhaling of de diepe yoga ademhaling. Door goed in te ademen bereikt de zuurstof in je bloed plekken waar het soms minder goed stroomt. Tijdens de uitademing laat je oude verontreinigingen los. En vergeet de prana niet die rijkelijk in de natuur te vinden is! En dus ook in jouw energie systeem waar het de kosha's voorziet van nieuwe energie en oude ballast weg laat vloeien. Dat is een van de redenen dat je je zo veel lekkerder voelt na een wandeling. Lao tse, de chinese filosoof zegt: ‘De mens die in harmonie leeft met de natuur, is helder als water.’

 

Wat zegt yoga over de natuur?

Veel yogahoudingen weerspiegelen dieren en de natuur. Sommige yoga tradities geloven dat de veranderlijke aard van de natuur, onze ontwikkeling niet ten goede komt. Bij Dru yoga richten we ons meer op de manier waarop de natuur onze chakra’s in balans kan brengen. Verder herkennen we ons in de uitspraak van de bekende schilder Piet Mondriaan:

‘Achter de veranderlijke vormen van de natuur ligt een onveranderlijke zuivere werkelijkheid.

 

Buiten yoga doen lijkt op een vereniging met de natuur. De aarde onder je en het universum boven je. Buiten zijn kan je yoga ervaring verdiepen. De combinatie van yoga en natuur kan een fantastische ervaring zijn. De warmte van de zon kan de spieren soepeler maken, een briesje kan de ademhaling verdiepen, een vlinder kan het punt van concentratie zijn.

Albert Einstein zegt: ‘Kijk diep in de natuur, en dan zul je alles beter begrijpen.’