Jouw invloed op de kosha's

De lagen van de kosha’s liggen, net als bij een ui, in elkaar gewikkeld. Ze staan met elkaar in verbinding en beïnvloeden elkaar en gedurende de dag beweeg je door alle lagen heen. 
Op het ene moment heb je het warm en vraagt je fysieke kosha de aandacht, een ander moment gaat je aandacht naar je ademhaling en is je pranamaya kosha actief. Later op de dag voel je je misschien angstig en verdrietig manomaya kosha, of je begrijpt ineens - vijnaanamaya kosha- waarom je gisteren zo reageerde. De diepste laag , anandamaya kosha is de laag die je raakt als je diep in meditatie bent, of als je je gelukzalig voelt. 
 
Yoga helpt je om je bewust te worden en om een begaanbaar pad te maken naar de diepere energielagen. Door gezonde en gebalanceerde voeding, regelmatige beweging en yogahoudingen kun je het fysieke lichaam sterker maken. Via ademhalingsoefeningen kun je ervaren dat je meer bent dan je lichaam en kom je in contact met je energielichaam. Bewustzijn van je emotionele lichaam ontwikkel je door te oefenen in het terugtrekken van je zintuigen, het laten stromen van je emoties. 
Je intellectuele of creatielichaam
Hoe kun je nu het contact met je intellectuele lichaam inzetten om te komen tot kennis van eenheid en verbinding met het goddelijke in jezelf? Vi-jnaana-maya kosha betekent laag van manifestatie of laag van het intellect. In dit intellectuele of creatie lichaam vind je jouw wijsheid, je intelligentie, jouw innerlijke wilskracht en je onderscheidingsvermogen. De essentie van dit kosha is denken.