Houd je Dru Yoga oefeningen levendig!

Saturday, 27 April, 2013

Of we nu nieuw zijn bij yoga of we zijn ervaren leraren, we zouden allemaal elke dag uren oefeningen willen doen. De meesten van ons leven echter in de wereld met de dagelijkse beslommeringen en met banen of families waar we onze yoga om heen moeten passen. Hoe houden we onze oefeningen nu levendig en zorgen we dat we hiernaast ook een leven hebben? Dit is wat voor mij werkt…

Stel prioriteiten in je dag

Denk aan de voordelen die je van je yoga en meditatie oefeningen krijgt. Voor mij zijn dat onder andere: meer energie, kalmte, het beter kunnen omgaan met stress, me positief voelen en me fysiek goed voelen. Denk er nu eens aan hoe belangrijk deze voordelen zijn en wat een verschil ze de rest van de dag voor je zullen maken. Ik zeg altijd tegen mijn studenten dat de tijd die ik in mijn oefeningen stop een investering is die er voor zorgt dat de rest van de dag veel beter loopt. Bijvoorbeeld, Lu, een drukke liefdadigheidsmanager heeft de prioriteit gegeven aan haar Dru Yoga oefeningen en enorme voordelen ervaren: ‘Na jaren van af en toe yoga en meditatie doen heeft de Dru Yoga opleiding me gesteund om dagelijks een oefenmoment te vinden waaruit een nieuwe diepte is ontstaan die door mijn hele leven loopt!’

Stel je realistische doelen

Bedenk hoe lang je elke morgen en avond aan de yoga kunt besteden. Reserveer een praktische hoeveelheid tijd en wees reëel – pas het niet in een perfecte dag als alles kalm en ontspannen is. Denk aan het slechtste scenario en bedenk hoe je zelfs op zo’n dag je oefeningen kunt doen (deze dagen komen vaker voor dan we denken). Als je de oefeningen op een drukke dag een plaatsje kunt geven, dan zul je dit altijd kunnen doen.

Stel je lichaamsklok in op yoga

Ik heb ervaren dat ik als ik een vaste hoeveelheid tijd reserveer voor yoga, ik veel eerder geneigd ben deze oefeningen maand na maand vol te houden. Ik begon yoga te doen toen ik 15 was en ik stond 20 minuten eerder op om mijn oefeningen te doen voor ik naar school ging. Het werd een (goede) gewoonte en ik hield dit de drie jaar vol die ik nog op school was. Ik ging niet met mijn gedachten in debat of ik wel of niet mijn lekker warme bed uit zou gaan om te mediteren – mijn lichaamsklok was ingesteld op yoga en het was geen gevecht meer.

Gebruik yoga hulpmiddelen

Gebruik voor de verandering yoga boeken, Dvd’s en Cd’s. Ik raad de ‘ochtendreeks voor een actieve start’ aan van de Dru Yoga Dvd en ‘Energy Block Release 1’ van het boek ‘Dru Yoga – Stilte in Beweging’. Voor de verandering is het heerlijk om iemand anders je te laten leiden door een reeks via de Dvd. Ik vind het ook heerlijk om inspirerende yoga klassiekers te lezen zoals ‘Autobiografie van een yogi’ of de Dru Bhagavad Gita.

Ga naar buiten

Ondanks het slechte weer lukt het me om mijn yoga oefeningen meestal buiten te doen. Ik ben zo gelukkig dat ik buiten in de natuur oefeningen kan doen. Ik vind het heerlijk om EBR 1, de zonnegroet en de Dru gedraaide driehoek, krijger en Bhima asanas naast de bomen en het water te doen. De frisse lucht en de verbinding met de aarde, zon en wind (en vaak regen) zorgen dat ik me opgefrist voel en klaar voor de dag. Als je een tuin hebt of een balkon, experimenteer dan om buiten de oefeningen te doen.

Probeer een nieuwe stijl

Als je altijd één vorm van yoga doet, waarom zou je dan niet experimenteren met een andere? Je kunt altijd meer leren! Als je een traditionele Hatha yogi bent, waarom probeer je dan eens niet de sierlijke vloeiende Dru reeksen? Of maak je oefeningen pittig met de hete stijl van Bikram of concentreer je op de juiste uitlijning van het lichaam door Iyengar. Heb je een beetje meer kracht nodig? Probeer dan eens Power yoga of Dru Yoga dans. Het bezoeken van een yoga show of yoga tentoonstelling zal je een idee geven van nieuwe stijlen die je weleens zou willen uitproberen. ‘Dru is mijn inspiratie – het geeft mijn lichaam kracht, maakt mijn hoofd rustig en is de prachtigste reis naar innerlijke vrede.’ Marianne, klaar met de Dru Yoga opleiding.

Motiveer jezelf

Ik ga niet ontbijten voordat ik mijn yoga oefeningen heb gedaan. Het is maar een kleine motivatie, maar hij werkt. Probeer een heerlijke kop kruidenthee of Chai thee te nemen als je een tijdje hebt zitten mediteren – zelfs kleine beloningen lijken het hele proces te ondersteunen.

Ga op retraite

Er is niets zo fijn als een weekend weg in een inspirerende omgeving om je oefeningen een start te geven. In Nederland is genoeg te vinden. Je kunt ook naar het buitenland te vliegen – er zijn een aantal prachtige yoga retraites in de UK. Van Cornwall tot de Hooglanden – er is iets voor iedereen. Bijvoorbeeld in het Dru Yoga Centrum in Snowdonia waar je yoga en meditatie kunt doen of wandelingen kunt kunt maken. Of probeer een Buddhistische meditatie retraite in Ierland - er zijn daar een paar prachtige mogelijkheden. Het geheim is dat je je realiseert dat je yoga oefeningen belangrijk zijn in je leven en het waard zijn om zo fris en fijn als mogelijk te zijn. Zoals staat in hoofdstuk twee van de Gita, ‘Er wordt nooit een poging verkwist bij deze oefeningen, noch bestaat er mislukking. Zelfs een kleine poging tot spiritueel bewustzijn zal je beschermen voor groot gevaar.’ (Dru Bhagavad Gita, sloka 40)

Probeer de gedraaide zithouding

Hier bij Dru kijken we iets anders naar traditionele houdingen. De Ardha Matsyendrasana is een kernhouding in veel yoga stijlen – en in Dru Yoga gebruiken we deze om de energie omhoog te brengen van het zonnecentrum (Manipura) naar het hart (Anahata), zodat we gevoelens van ontoereikendheid kunnen veranderen in gevoelens van eigenwaarde. Met deze innerlijke kracht is het eenvoudig om de discipline van dagelijks yoga beoefenen, dag in dag uit, vol te houden. Deze houding bevordert ook de flexibiliteit van de wervelkolom, die weer helpt om je een flexibele houding te geven, en dit helpt om mogelijkheden te zien om yoga te doen in een drukke dag. Als je graag meer wilt weten, we leren asanas en reeksen met deze getailleerde focus op onze Dru Yoga retraites en docentenopleiding, die overal in het land gegeven wordt. Jane Saraswati Clapham is een Dru Yoga en Meditatie Docente uit Noord Wales, die haar Dru yoga al 25 jaar beoefend. Ze organiseert evenementen op Snowdonia Mountain Lodge. Zie www.druworldwide.com of bel 01248 602900 voor meer informatie. In Nederland worden er veel evenementen georganiseerd om Dru Yoga en Dru Meditatie zelf te ervaren. Ook wordt door Dru Netherlands de Dru Yoga opleiding en de Dru meditatie opleiding verzorgd. Voor meer informatie ga naar www.druyoga.nl of bel naar 026 323 67 00.

DruYoga- Houding van Bhima