Wat is meditatie en wat zijn de positieve effecten ervan?

Tuesday, 26 November, 2013

Wij zijn Trudi Rubingh en Michiel van Schaveren en zijn enthousiaste docenten aan de Dru Meditatie-opleiding en de Dru Meditatiecursus. Ons enthousiasme wordt ingegeven doordat we zien hoe mensen rust en ontspanning in hun leven vinden door Dru yoga en Dru meditatie.

In dit blog vertellen we je over de achtergrond van meditatie. Ook zie je hier een digitale opname van een diepe ontspanning zodat je met de eerste stap van meditatie alvast kunt oefenen... 

Wat is meditatie?

Iemand vroeg eens aan een meester in de meditatie om een definitie van meditatie te geven. De meester zei: “Je weet toch dat er zich ruimtes tussen de gedachten bevinden? Richt je bewustzijn op die ruimtes en maak ze langer. Dat is meditatie!” 

Door metingen is bekend  dat we tussen de 40.000 en 60.000 gedachtes per dag hebben. En in de meeste gevallen hebben we 90% van die gedachtes al eerder gehad in de afgelopen drie dagen. De drukte in ons hoofd kost ons veel energie en.... de meeste gedachtes helpen ons niet verder.

De positieve effecten

Meditatie levert veel voordelen op en gelukkig ervaar je de voordelen van meditatie al voordat  je de meditatieve staat hebt bereikt. In het bovengenoemde voorbeeld zou je merken dat door de rust in je denken je eenvoudiger naar de oplossing komt en blijf je dus niet hangen in gedachtes.
Wanneer je regelmatig mediteert zul je een aantal van onderstaande voordelen zeker ervaren:
 • een gevoel van rust en vredeDru meditatiecursus
 • een gevoel van geluk zonder aanwijsbare reden van buitenaf
 • een verhoogde helderheid, focus, van geest, waardoor je oplossingen sneller ziet.
 • een verhoogd concentratievermogen, waardoor je efficiëntie toeneemt
 • sterkere wilskracht en een langer uithoudingsvermogen
 • sterkere ontwikkeling van je intuïtie
 • meer mogelijkheid voor objectieve zelfanalyse.

Problemen die mensen ervaren

Veel mensen vinden het lastig om te mediteren of in stilte te zitten. Dat kan verschillende redenen hebben: 
 • Je denkt er geen tijd voor te hebben
 • Je bent zo druk in je hoofd dat het moeilijk is om die maalstroom tot rust te brengen.
 • Om te kunnen mediteren moet je je kunnen ontspannen en concentreren maar dat lukt niet goed.
 • Ook zijn er mensen die denken dat mediteren bij een bepaalde religie behoort.

Ervaring van Michiel

Michiel: ik heb deze problemen zelf ook gehad. Ik heb een drukke baan in de IT-sector gehad: mijn hoofd was altijd druk en concentratie en focus was lastig. 10 jaar geleden ontdekte ik vervolgens Dru Yoga en meditatie. Op verschillende cursussen en opleidingen heb ik geleerd om mijn lichaam en geest bewust te ontspannen, me beter te concentreren en steeds meer te verstillen.
 
De meditatie hielp me op vele vlakken:
 • Ik merkte dat het stil en rustig kon worden in mijn hoofd. En niet alleen tijdens het mediteren zelf, maar ook daarna, door de dag heen. Hoe meer ik ging ‘zitten’, hoe groter en langer het effect was. Mijn ervaring was ook dat mediteren, samen met meer mensen, me hielp bij het opbouwen van een meditatieroutine thuis.
 • Mijn concentratie werd beduidend beter. Ik kon mijn aandacht richten op waar ik op dat moment mee bezig was; veel meer in het ‘NU‘ zijn. Na verloop van tijd ging dat bijna moeiteloos. Het gevolg was dat ik met meer rust en aandacht mijn werk kon doen en veel meer energie kreeg in plaats van dat het me kracht en energie kostte.
 • Ik kan nu bewust mezelf ontspannen, zowel fysiek als in mijn hoofd. Dat helpt me om rustig en ontspannen te blijven in de hectiek van de dag.
 • Ik voel me gelukkiger en voel me meer in mijn kracht staan.

De weg vooruit

Samenvattend kan je zeggen dat meditatie de oplossing kan bieden om vanuit rust, stilte en kracht in het leven  te staan. Vooral in deze tijd waarin er zoveel dingen tegelijk van je worden gevraagd en er zoveel dingen op je af komen. 

Dru Meditatiecursus

Als je je opgejaagd voelt, word je er kalm van; als je moe bent geeft het je nieuwe energie en als je je zorgen maakt, word je er rustig van. Daarnaast geeft het je een gevoel van voldoening en tevredenheid door een rustige plek in jezelf te vinden, die je alleen kunt bereiken door meditatie.
 
Iedereen die mediteert weet hoeveel voldoening het geeft en hoe tevreden je je gaat voelen. 
Trudi: Ik heb zelf  leren mediteren door middel van Dru Meditatie. Dru Meditatie is een toegankelijke vorm van meditatie. Specifiek is het feit dat je eerst leert om je te ontspannen en te concentreren: twee belangrijke voorwaarden om te kunnen mediteren. Het “zitten” bouw je langzaam op.
 

Stap 1 Leren ontspannen

Zonder je te ontspannen, is het welhaast onmogelijk om te mediteren. Als je lichaam niet ontspannen is, zal je tijdens het zitten afgeleid worden door pijntjes en andere ongemakken.
In Dru Meditatie maken we gebruik van geleide diepe ontspanningen. Je gaat met je aandacht naar de verschillende lichaamsdelen en ontspant ze heel bewust. En als je lichaam ontspannen is, wordt je geest ook al rustiger.
 
We willen je graag de eerste stap voor meditatie geven. Als je hier klikt dan kun je een geluidsbestand met een diepe ontspanning van Trudi luisteren. Je kunt deze diepe ontspanning gewoon liggend op bed doen of zittend in een stoel. Probeer het eens uit en ontdek het effect in je lichaam en hoofd.
 
 
Als je meer wilt weten over meditatie, of op een gestructureerde wijze wil leren mediteren , klik dan hier voor meer informatie over de Dru meditatiecursus in 2014.