Zetel van mededogen

Wednesday, 6 January, 2016

Zetel van mededogen dru yoga

 

De Zetel van Mededogen is een heel belangrijke houding binnen de Dru Yoga aangezien het de sleutel vormt tot het meest belangrijke principe: het openen van het hartcentrum of Anahata chakra.

Dru Yoga wordt veelal gezien als een van de krachtigste vormen van yoga om het hartcentrum op zachte, vloeiende wijze te openen. Als je bewust je hart opent, komen er kwaliteiten vrij als mededogen, vrijgevigheid, vriendelijkheid, loyaliteit en dankbaarheid.

In deze houding, de Zetel van Mededogen, open je de lagere energie centra. Op zachte wijze stimuleer je je motivatie en door de beweging van de armen breng je deze energiestroom naar het hartcentrum en via de handen naar buiten. Woede, geïrriteerdheid of een minderwaardigheidsgevoel maken plaats voor kwaliteiten van het hart zoals vrijgevigheid en vriendelijkheid en stellen je in staat je creativiteit de wereld in te brengen.

Gebruik deze houding als je in je hart wilt komen.
Op fysiek niveau rekt deze houding de illiopsoas (de voorkant van de heupen), en tegelijkertijd worden de quadriceps (de voorkant van de bovenbenen) gerekt. (Goed voor lopers en fietsers!)

De houding uitvoeren:

1. Zit in de diamanthouding, span de centrale houdingsspieren in de onderbuik aan. Zet je rechter voet naar voren en let er op dat de knie boven de rechter enkel staat. Als je knieproblemen hebt of je bent zwanger, maak dan de afstand tussen de voorste voet en de achterste knie kleiner. Ook kan je een  deken of kussen onder de knie (die op de grond ligt) leggen.

2. Breng beide armen voor je, op schouderhoogte. Terwijl je de rechterarm voor je uitgestrekt houdt, adem je in en breng je de linkerarm verticaal omhoog, terwijl je de (linker)hand met je ogen volgt. Als je uitademt, breng je de linkerarm door naar achteren en strek je de arm van je af. Blijf de hand met je ogen volgen, zodat je naar achteren kijkt.

3. Bij de volgende inademing maak je de armen zacht en bij de volgende uitademing duw je de palmen van je af terwijl je ze licht strekt. Met elke uitademing ontspan je zodat de heupen de mogelijkheid krijgen zich meer te openen. Herhaal ten minste 3 keer terwijl je langzaam en diep ademt. Richt je op het openen van het hartcentrum en de connectie tussen je handen en je hart.

4. Bij de volgende inademing breng je de linkerarm verticaal omhoog terwijl je de (linker)hand met je ogen volgt, met de uitademing breng je de arm voor je terug op schouderhoogte. Breng je armen rustig naar beneden. Als je er klaar voor bent, herhaal je de beweging met de linkervoet voor.

Overstrek je lichaam alsjeblieft niet in deze uitgestrekte renner houding. Begin met de achterste knie direct onder de heup te plaatsen, zodat je een hoek van 90 graden maakt tussen boven - en onderbeen. Als de spieren soepeler worden en de houding prettig aanvoelt, kun je geleidelijk de hoek vergroten, door de achterste knie steeds wat verder naar achteren te zetten.