connectillustratie

Het pad van Dru

4 mythes over meditatie

Bekende mythes over mediteren zijn dat je er rustig voor moet zijn, dat je het veel te druk hebt zoals al in de mail is toegelicht. Andere bekende mythes zin dat het voor jou niet geschikt is want je kunt niet in de lotushouding zitten, of dat je jaren moet mediteren voordat je er iets van merkt.

Gelukkig zijn dit mythes, hieronder lees je waar het werkelijk om gaat.

Mythe 3: Meditatie is niet geschikt voor mij want ik zal nooit in de lotushouding kunnen zitten

Er doen veel verhalen de ronde over hoe je moet zitten tijdens meditatie. Je hoeft absoluut niet in de lotushouding (benen helemaal in elkaar gevouwen) te kunnen zitten om te mediteren. Ook hoef je niet op de grond te zitten als dat niet comfortabel is.
Het belangrijkste is dat je je wervelkolom rechtop kunt houden tijdens je meditatie. Daardoor activeer je zowel het parasympathische zenuwstelsel (zorgt voor ontspanning) als het sympathische zenuwstelsel (zorgt ervoor dat je alert bent). Wanneer je mediteert is het van belang dat je tegelijkertijd ontspannen én alert bent. De houding van je benen doet er minder toe, want je kunt op een stoel ook goed mediteren.

Mythe 4: Je moet jaren mediteren voor je er iets van merkt

Niet alle voordelen van meditatie kun je direct ervaren maar je voelt je direct rustiger en wordt je meer bewust van je gedachten: positieve en niet- positieve gedachten die je vooruit helpen en gedachten die dat helemaal niet doen! Je wordt je ervan bewust dat het leven met alles wat we denken, voelen en doen invloed heeft op de koers die we willen varen . Ook zal je ervaren dat je – onafhankelijk van de hectiek en problemen om je heen – je toch rustig en vredig kunt blijven voelen en daarom meer vanuit balans, overzicht en wijsheid kunt handelen.

De grootste uitdaging

De grootste uitdaging voor iedereen die mediteert is om het ook daadwerkelijk te doen. Vaak, op het moment dat je wilt gaan ‘zitten’, lijkt de hele wereld je wel nodig te hebben en komt het er niet meer van. Iedereen kent dat fenomeen van ‘verzet’. Je komt het ook tegen wanneer je besloten hebt om je eetpatroon te veranderen of dagelijks iets aan lichaamsbeweging te gaan doen. Accepteer dat een deel van je zich verzet maar identificeer jezelf met dat andere deel van je dat weet hoe goed het is: laat dat gedeelte de baas zijn.

De aarde-meditatieDru Aarde meditatie

Een meditatie die helpt om snel effect te ervaren van de kracht van meditatie is de aarde-meditatie. Deze meditatie helpt om je zelf te gronden en je hoofd en lichaam tot rust te brengen. Het kalmeert je hoofd en brengt je emoties in balans.

Klik hier voor het doen van de aarde-meditatie.

Wat verder helpt is om samen met anderen te mediteren: elkaar te stimuleren, successen te vieren en met humor te kijken naar wat je tegenkomt. Wij ondersteunen je daarin met plezier!

Hartelijke groeten,
namens het Dru meditatie team,

Trudi en Michiel