connectillustratie

Het pad van Dru

Interview Erik WPF

TWEEDE WORLD PEACE FLAME IN DE VERENIGDE STATEN

Op 21 september, de Internationale Dag van de Vrede, werd in Ashland – Oregon (Amerika) met een bijzondere ceremonie het 2e World Peace Flame monument geïnaugureerd. Het 1e WPF- monument in de VS brandt sinds 2002 in Memphis, bij het Martin Luther King- museum en nu dan ook in Ashland. De Ashland Culture of Peace Commission heeft 3 jaar gewerkt aan de voorbereidingen voor dit evenement en de komst van de Vredesvlam.

Erik van Velzen was erbij. Erik is vooral actief op het gebied van yoga en meditatie. Maar soms levert hij, samen met het World Peace Flame Team –een bijdrage aan de projecten van de World Peace Flame.

Voor Erik was de uitnodiging eervol en bijzonder. Pas in het vliegtuig realiseerde hij zich dat de uitnodiging misschien niet zo toevallig was als hij dacht. Hij komt uit een idealistisch nest. Zijn moeder heeft zich altijd als vrijwilligster ingezet voor Amnesty International en zijn zus is actief in internationaal vredeswerk. “Deze trip naar Ashland paste eigenlijk ook in een familietraditie”, zegt Erik.

In 2015 werd Irene Kai – initiatiefneemster van het monument in Ashland- Oregon, in Wales geïnspireerd door de World Peace Flame die daar brandt. Haar ontmoeting met de vlam deed haar realiseren dat wereldvrede begint bij jezelf. Haar doel werd om de vlam naar Ashland te brengen. Drie jaar later is haar dat gelukt. Het is een prachtig inauguratie van een bijzonder monument en er worden indrukwekkende woorden gesproken van, onder andere Dan Wahpepe en Savitri MacCuish: “Nothing we do changes the past, but everything we do changes the future” benadrukt Savitri.

Hieronder volgt een interview met Erik. 

Wat heeft het meest indruk op je gemaakt?
“Wat mij raakte was dat het David (Wick) en Irene (Kai) gelukt is om in een Amerikaanse stad (vergelijkbaar qua grootte met Wageningen) de tot standkoming van zo’n symbool te realiseren. Je hoeft de minister president niet te kennen; het is genoeg om geïnspireerd te zijn door de gedachte dat vrede begint bij jezelf en daarmee een haalbare kaart kan zijn… dan vormt zich als vanzelf een team om je heen en met elkaar kan je zoiets moois laten ontstaan. Wat bijzonder is, is dat dan ook de financiële middelen komen. Lokale investeerders geloven erin en hebben hun bijdrage geleverd. Zo schonk bijvoorbeeld de Thalden family het paviljoen waarin de WPF brandt”.

Hoe draag je praktisch bij aan vrede?
“Vrede ontstaat pas als je er actie aan verbindt. Het monument in Ashland is een prachtig monument. De weg daar naar toe is stap één. Stap twee is dat het monument een platform wordt waar mensen bij elkaar komen. Waar eenieder met elkaar, en op eigen wijze, vorm kan geven aan het realiseren van meer vrede in de wereld. Bijvoorbeeld door zich af te vragen: Wie is mijn buurman? Wat gebeurt er in mijn wijk? In mijn stad? In mijn land?

Iedereen kan het werk doen. Ja, er is een overkoepelende stichting, de Stichting World Peace Flame, maar het werk is uiteindelijk een lokale activiteit met inwoners en betrokkenen vanuit de gemeenschap zelf, dat is de bron waar de kracht ontspringt, in het hart van de mensen zelf….

In Ashland wordt de vlam brandend gehouden door de schoolkinderen van de nabij gelegen school. Zij vullen wekelijks de brandstof bij. Het zou geweldig zijn als zij ook met Lopend Vuurtje, het Educatieve Project van de WPF, gaan werken.

De World Peace Flame, helpt ons eraan herinneren dat ieder mens recht heeft op vrede en dat iedereen de vrijheid heeft om een persoonlijke bijdrage te leveren aan een vrede.“

Hoe inspireert de World Peace Flame je in je dagelijks leven?
“Ik kijk elke dag naar licht. “We hebben allemaal een lichte kant en een schaduwkant in ons. Als ik een kaars aansteek, helpt het licht van de kaars mij om met mijzelf in contact te blijven, sterk te blijven. Het helpt om liefdevol naar de schemerachtige kanten in mijzelf te kijken “

Met het monument in Ashland druppelt de bekendheid van de World Peace Flame steeds sneller door. Goed om te weten is dat er dit najaar opnieuw gekeken is naar de duurzaamheid van de World Peace Flame. Zo houdt het gas, dat normaal afgefakkeld wordt in de olie industrie, de vlam in Vlissingen brandend. En in Ashland is heel bewust gekozen voor lampolie op natuurlijke basis.

We kunnen zeggen dat de World Peace Flame veel in beweging heeft gebracht en steeds meer in beweging brengt. De World Peace Flame vraagt om actie!
Voor meer informatie zie de websites aan het eind van dit artikel.

Erik besluit het interview met een brede lach: ”de reis naar Ashland was de jetlag van 9 uur meer dan waard!”

Voor meer informatie:

www.worldpeaceflame.org

info@worldpeaceflame.org

www.peace-education-in-action.org

www.medicalcamps.org