connectillustratie

Het pad van Dru

De Gita als bron van zelfstudie

Ongetwijfeld ken je het verhaal van Mahatma Gandhi die iedere dag de verzen 54 tot en met 72 uit hoofstuk 2 van de Bhagavad Gita ter harte nam. Deze woorden waren zijn houvast en anker in de geweldloze strijd voor gerechtigheid. Werken met de wijsheid van de Gita, kun je in groepjes doen of alleen met een dagboekje. Denk eens na over hoe wijze mensen als Mahatma Gandhi of Nelson Mandela om zouden gaan met onze tijden. Hoe zouden zij kijken naar de situatie rondom Covid, de impact op de wereld en wat dat losmaakt in de mens? De woorden uit de Gita zijn op alle tijden van toepassing, ze bieden troost en een ander perspectief op je binnenwereld.
Lees bijvoorbeeld vers 61 uit hoofdstuk 2 en ga aan de slag met enkele vragen die je jezelf daarbij kunt stellen.

Bolo Sri Gita Mata Ki Jai,
Atha dviteeyo ’dhyaayah

sree bhagavaan uvaacha:
taani sarvaani samyamya
yukta aaseeta mat paraha
vase hi yasyendriyaani
tasya prajnaa pratishthitaa

Krishna zei:
Maar de wijzen beteugelen de zintuigen door hun mind op Mij gericht te houden. Bij hen die hun zintuigen beheersen, houdt deze wijsheid stevig stand.

Ja, de mens van standvastige wijsheid kan zijn zintuigen beteugelen en controleren in plaats van dat de zintuigen hem beteugelen en controleren. De vraag is hoe je dat bereikt. Door je mind op Mij gericht te houden, zegt Krishna in deze sloka. Wat bedoelt Hij daarmee? Hou je mind gericht op je Zelf, op je Goddelijke Bron, dan kom je in contact met je innerlijke wijsheid.

Laat je mind geabsorbeerd worden, helemaal doordrongen worden van je innerlijke Goddelijke Zelf. Misschien is voor jou, Krishna hèt beeld van verbinding met je innerlijke Zelf, het kan ook Christus zijn, de natuur, ‘de volheid’ die je ervaart in de stilte van je meditatie of iets anders. Richt je daarop, omarm het, koester het.

Hoe kunnen we dagelijks onze mind gericht houden op het Zelf?
> Begin en eindig de dag door in stilte naar binnen te gaan, met een pooja, meditatie, pranayama. Wanneer je het gevoel van verbinding ervaart, blijf daar dan rusten.
> Beoefen introspectie aan het eind van de dag en stel jezelf de volgende vragen:
• Heb ik vandaag de dingen gedaan die voor mij echt belangrijk zijn?
• Ben ik vandaag dichter bij mijn doel, mijn droom gekomen?
• Heb ik vandaag iets met passie en liefde gedaan om dichter bij mijn Zelf, mijn Goddelijke Bron te komen?