connectillustratie

Het pad van Dru

Lees-, kijk- en luistertips

De laptop dicht, de yogastudio op slot, de laatste cursisten uitgezwaaid en dan is het vakantie. Eindelijk tijd om inspiratie op te doen, in alle rust nieuwe inzichten op te doen en te laten bezinken of heerlijk weg te dromen in een mooi verhaal. DPN presenteert: het smakelijkste  lees-, kijk- en luistervoer voor in de hangmat, op het strand of onder de appelboom, samengesteld uit de beste tips van het team.

NON-FICTIE BOEKEN

Het overgave-experiment – Michael A. Singer
Zet je innerlijke criticus opzij, staak de eindeloze monologen in je hoofd en zeg ja tegen alles wat er op je pad komt.

Weidser dan de hemel, grootser dan de ruimte – Mooji
Met Mooji als liefdevolle leraar aan de hand verken je de zoektocht terug naar de eenheid, terug naar ‘wat je bent voor je werd’ zoals de ondertitel luidt.

De 5AM-club – Robin S. Sharma (Eng.)
Voeg extra tijd en energie toe aan je dagen. Robin S. Sharma raadt je daarvoor het volgende ritme aan: sta iedere dag om 05.00 uur op, beweeg 20 minuten intensief, mediteer of schrijf 20 minuten en lees 20 minuten iets inspirerends voor je aan je dag begint.

Wees nu liefde, autobiografie van een spiritueel leraar – Ram Dass
De podcasts met satsangs van Ram Dass zijn voldoende om een hele zomer te vullen. Tel daarbij de documentaires over zijn leven en werk (zoals Going Home op Netflix en Becoming Nobody op Gaia) en je bent tot de herfstvakantie zoet. Ideale zomerkost is Wees nu liefde, waarin je leest je hoe de weg van het hart je meer in het nu brengt.

De diamant zien in jezelf, zien wat er altijd is – Gangaji
‘Alles wat je zoekt, is er al’ is de boodschap van Gangaji. Met haar inzichten die aanzetten tot zelfreflectie wordt de weg naar vrijheid voor je steeds zichtbaarder.

Christina, tweeling als licht geboren – Bernadette von Dreien
Krachtig, hoopvol verhaal over een meisje dat met een bijzonder ontwikkeld bewustzijn op aarde komt om licht te brengen. Haar boodschap is dat we ons steeds beter weten te herinneren dat we allemaal het licht in ons dragen en dat we vertrouwen in de toekomst mogen hebben.

Ook voor kleine mensen

Penguin Bloom, de kleine ekster die ons gezin redde – Cameron Bloom en Bradley Trevor Greive
Als het Canadese gezin Bloom wordt getroffen door het noodlot, komt een jonge ekster troost bieden. Met aangrijpende foto’s en verslagen is het verhaal van de familie en hun bijzondere gezelschap ontroerend en liefdevol vastgelegd.

Er was eens een zieltje – Marie-Claire van der Bruggen
Hoe een zieltje haar ouders kiest om geboren te kunnen worden en in een lichaam gaat wonen om  haar werk op aarde te kunnen doen. Inspirerend voor kinderen om hun eigen pad te gaan. Wordt ook als theatervoorstelling opgevoerd.

Slaapkoppie, kindermeditaties voor het slapengaan –  Marieke van Ginneken
Mooie verhalen die bijdragen aan een rustige overgang van de dag naar de nacht en daarom heel geschikt zijn voor late zomeravonden met kleine kinderen.

ROMANS

De monnik die zijn Ferrari verkocht – Robin S. Sharma
Net als de klassieker Over de werking van yoga van Michael Roach en Christie McNally is dit het verhaal van een transformatie in romanvorm, dat je aanzet tot stappen om je eigen leven opnieuw in te richten.

Het Zoutpad – Raynor Winn
Wat de mens kan doorstaan, als die zijn redding zoekt in de natuur en zich overgeeft aan de elementen gaat ons voorstellingsvermogen bij wijlen te boven. In Het Zoutpad en het vervolg daarop De Wilde Stilte, wandelen de hoofdpersonen door de ontberingen heen terug naar de basis van hun bestaan.

Moord op de moestuin – Nicolien Mizee
Luchtig verhaal over zware kost: waar zoek je rust als je leven ervan afhangt? Geestig geschreven moordverhaal dat met weinig pretenties toch aan het denken zet. Heerlijke lectuur om een puffend hete dag mee door te brengen in de schaduw.

FILMS

Jonathan Livingston Seagull – Richard Bach
Oscarwinnende film uit 1973 over de zeemeeuw Jonathan die in plaats voor aanpassing aan de gulden middenweg kiest voor de vrijheid en de zelfontplooiing. Met de gedenkwaardige uitspraak: “You will begin to touch heaven, Jonathan, in the moment that you touch perfect speed. And that isn’t flying a thousand miles an hour, or a million, or flying at the speed of light.”

The Biggest Little Farm – John & Molly Chester
Gestrest echtpaar droomt van boerderij, hun neurotische hond kan niet meer in de grote stad wonen en zo kopen ze een uitgemergeld stuk land om een nieuw leven te beginnen. Deze inspirerende film over herstellende landbouw en community supported agriculture – en alle ups en downs die daarbij horen – opende velen de ogen voor de mogelijkheden van een nieuw voedselsysteem.

OM NAAR TE LUISTEREN (VIA SPOTIFY)

70 over 70
Podcast waarin 70 personen van 70 jaar en ouder worden geïnterviewd over wat het betekent om goed te leven. Waar zoek je nog naar als je op deze leeftijd bent en wat kun je loslaten? Speciaal aanbevolen: aflevering 1 ‘What if fire is just love’ met zuster Helen Prejean, die haar leven gewijd heeft aan de afschaffing van de doodstraf in de VS. Ze vertelt over de rol van het ego, over je doel in het leven, sterfelijkheid en zonder oordeel aanwezig zijn voor anderen.

De zingevers
In deze serie van De Correspondent komen professionele hulpverleners, die mensen bijstaan op de moeilijkste momenten in het leven, aan het woord over wat zij zien als de zin van het bestaan.

Tara Brach
Meditaties en overdenkingen van psychologe Tara Brach die helpen de gouden gloed van de essentie te zien in alles om ons heen.

Mindrolling
Wekelijkse podcast waarin Raghu Markus van Ram Dass’ Love Serve Remember Foundation gasten ondervraagt over hun inzichten voor een bewust ontwaakt leven.

Kukuru
De zoektocht naar zelf ontwikkeling van radiomaker Giel Beelen, die nieuwsgierig, openhartig en kwetsbaar verslag doet en zo herkenbaar voor de luisteraar probeert de verbinding met zichzelf te herstellen.

In lichtjaren heeft niemand haast
Correspondent-auteur Marjolijn van Heemstra kijkt door de blik van ruimtevaarders naar de mensheid en de aarde. In dit audioboek (ook verkrijgbaar op papier) gaat het over afstand nemen en daardoor dichterbij komen, reizen door tijd en ruimte en zo vertragen.