connectillustratie

Het pad van Dru

Yoga en de Annamaya kosha

Yoga en de Annamaya kosh

Wat is de annamaya kosha?

Wat ben je precies, als mens? Je hebt je lichaam, maar hoe ziet je ziel eruit? En hoe is je ziel verbonden met je lichaam? Het antwoord op die vraag ligt verborgen in de ‘kosha’s’: in de yogatraditie onderscheiden we 5 kosha’s of bewustzijnslagen. Net als de schillen van een ui liggen de kosha’s als lagen onder elkaar. Samen verhullen ze “ons ware Zelf”.

De annamaya kosha is de eerste laag binnen het kosha systeem. Het is het grofstoffelijke lichaam of fysieke lichaam. ‘Anna’ betekent eten. ‘Maya’ betekent ‘sluier’ en ook ‘laag’. Je huid, botten, organen, spieren en organen zijn onderdeel van deze laag. En het is de enige laag die we kunnen zien, aanraken en voelen.

Bijna iedereen heeft een sterke identificatie met zijn fysieke lichaam. Je bent je eigenlijk vanzelf steeds bewust van je gezondheid en je welbevinden. Ook in de wereld om ons heen is er behoorlijk veel aandacht voor annamaya kosha. Wandelen is op dit moment populairder dan ooit. In onze samenleving wordt veel nadruk gelegd op hoe je lichaam eruit ziet. In de supermarkt zijn een bijna oneindig aantal producten te koop om jezelf te voeden. Je zou kunnen zeggen dat onze samenleving op dit moment heel sterk gericht is op annamaya kosha.

Een gezond en vitaal annamaya kosha heeft direct invloed op de andere kosha’s. Als we fysiek niet gezond zijn, is het veel moeilijker om gelukkig te zijn in alle diepere lagen, onze diepere kosha’s. Het omgekeerde is overigens ook waar: de subtielere kosha’s beïnvloeden de annamaya kosha.

Hoe kijken we naar het kosha systeem?

Er wordt op verschillende manieren naar gekeken. Het traditionele systeem gaat uit van een van buiten naar binnen gericht model. Er zijn vijf lagen, waarbij de buitenste laag de annamaya kosha is en de binnenste symbool staat voor de anandamaya kosha, het pure bewustzijn.

Wie mediteert, kan ook het omgekeerde ervaren. Je voelt in eerste instantie je lichaam en wordt je daarna meer en meer bewust van je ademhaling. De adem kan zelfs meer om je heen voelbaar worden dan in jezelf. Van daaruit kan nog meer ruimte worden ervaren om je heen. Je kunt zelfs momenten ervaren dat je samensmelt met een uitgestrekte ruimte om je heen: anandamaya kosha.

Annamaya kosha uit balans

Is annamaya kosha uit balans, dan zijn de symptomen makkelijk herkenbaar: ziekte, pijn, weinig of geen energie, zelden honger, altijd willen slapen. Slechte voeding kan op er op langere termijn voor zorgen dat je lichaam uit evenwicht gaat. Suikerrijke voeding en eten met weinig voedingsstoffen geven het lichaam niet wat het nodig heeft. Bereid de maaltijden met liefde en aandacht en neem ook de tijd om met aandacht te eten. Als je maaltijden gevarieerd en voedzaam zijn krijg je voldoende voedingsstoffen binnen. Ook biologisch eten is aan te raden omdat het puur is en geen toevoegingen kent.

Nog een paar tips en vragen die je kunnen helpen om goed voor je lichaam te zorgen

  • Luister goed naar wat jouw lichaam nodig heeft. Dat kan natuurlijk soms lastig zijn. Bepaalde eetpatronen (koffie, suiker) kunnen ervoor zorgen dat je je moeilijker kunt afstemmen op jezelf.
  • Hoe vaak eet je en hoeveel eet je?
  • Van af en toe een dag vasten wordt je lichaam blij. Het geeft je lichaam de gelegenheid om gifstoffen uit te scheiden omdat het even pauze heeft van het verteringsproces.
  • Zorg voor voldoende slaap, zodat je lichaam zich kan herstellen.

Meer over yoga en kosha’s lees je in onze volgende nieuwsbrieven.