connectillustratie

Het pad van Dru

Zoeken naar een nieuwe balans

Interview met Clementine Vos door Karin Beukers

Clementine Vos is de oprichtster van Yoga school Clyms, een begrip in Harderwijk en omgeving. Voordat corona uitbrak werden er dagelijks Dru Yoga-lessen door vier verschillende docenten verzorgd. De periode van de lockdown heeft haar doen besluiten de yogaschool te verkopen aan een fysiotherapiepraktijk die zocht naar uitbreiding van haar activiteiten. Clyms is nu een yogaschool waar vijf dagen per week verschillende soorten yoga door meerdere docenten gegeven wordt. En Clementine is er daar nog altijd een van.

Hoe ben je ooit begonnen?

Ik ben begonnen met meditatielessen. Vanuit mijn opleiding reading en healing was ik vertrouwd met mediteren. Toen ik op een dag uit een reading kwam, wist ik ineens heel helder dat ik het anders wilde gaan doen. Ik wilde niet meer aan mensen vertellen hoe het met ze ging. Ik wilde mensen gaan leren om zelf te voelen en te ervaren, zelf te leren zeggen wat ze willen weten. Ik heb toen per direct een ruimte gehuurd en ben van het een op het andere moment gestart met meditatielessen.”

“En het werkte. De meditatielessen werden heel goed ontvangen. Toch kreeg ik steeds meer het idee dat er ook iets met het lijf moest. Ik was lang zoekende naar wat mijn richting nu werd. Ik hoefde van mijzelf het antwoord op die vraag niet meteen te weten. Ik vertrouw er altijd op dat het antwoord vanzelf komt. Je hoort iets, ziet iets, leest iets, en dan ineens weet je het.”

“Ik las De verborgen kracht van het licht van Mansukh Patel en dat raakte mij diep. Ik wist meteen: dit past bij mij. De verbinding met het hart, dat is de basis van alles, de essentie. In de diepste verbinding met jezelf vind je de richting die je op wilt. Kort daarop vertelde een vriendin dat ze in Wales in het Dru Centrum geweest was en overwoog de opleiding te gaan doen. Ik had het nooit verwacht, maar ik besloot samen met haar de yoga-opleiding in Wales te gaan volgen.”

“Het was een fantastische tijd! In de eerste les deden we de boom. Ik zakte compleet door mijn hoeven. Toen wist ik het zeker: ‘hier kan ik veel leren’. Nog steeds doe ik de boom als ik wil weten hoe het me gaat. Als ik er niet in kom, weet ik dat er iets is dat om aandacht vraagt.”

“Ik begon de meditatie met yoga te combineren in de lessen en de effecten waren echt enorm. Ik werd er zo blij van, voelde me er zo in thuis! Dit was wat ik wilde bijdragen aan de wereld. Hier was zoveel mee te winnen. Ik heb mijn baan opgezegd en ben er met mijn hele ziel en zaligheid ingestapt. Ik wilde het meteen professioneel aanpakken, met een eigen ruimte, een goede website, folders. Ik was er doorlopend mee bezig en dat sprak cursisten aan.”

En toen werd alles anders. Lessen konden niet meer fysiek gegeven worden en alles wat we veilig en normaal vonden bleek ineens een risico te zijn. Wat deed dat met jou en met Clyms?

Ik heb eerst even de tijd genomen om het te laten landen, vanuit het vertrouwen dat als ik me er even in laat zakken, de volgende stap vanzelf komt. Al snel kwam de vraag: hoe gaan we dit aanpakken? Er volgde een donkere periode. We mochten afwisselend open en dan weer dicht, nieuwe cursisten verlengden hun proefabonnementen niet, bestaande cursisten kozen er soms voor om hun abonnement even te stoppen. De docenten maakten vanuit hun eigen beweegredenen andere keuzes en toen uiteindelijk de totale lockdown in januari kwam, stond ik er alleen voor.”

“Ik gaf acht online lessen per week aan een grote groep trouwe cursisten en die lessen waren mijn persoonlijke redding. Ik behandelde thema’s als loslaten, vertrouwen, wat doe je met onzekerheid, blijf bij het voelen, ga naar je hart. Alles wat ik zelf nodig had. Ik ben 64 jaar en heb niet meer de energie van toen ik 44 was. Ik moest reëel zijn en stelde mezelf de vraag: wat is nu wezenlijk belangrijk? Het ging niet goed met mij. Ik moest de energie weer in beweging brengen, anders komt het niet naar je terug.”

“Ik wist het antwoord al wel, ik kon het niet nog een keer zo doen. Dat zou roofbouw voor mijn lichaam zijn. Maar ik kon het ook niet over mijn hart verkrijgen om mijn cursisten in de steek te laten. Dat was het moment waarop ik ben gaan praten met Maaike van Sport en Spine, in het pand naast de yogaschool. Zij was meteen enthousiast, want ze wilde graag uitbreiden. Ik heb ervoor gekozen om heerlijke lessen daar te blijven geven en niet meer zakelijk betrokken te zijn. Het werkt fantastisch. Het is heerlijk om iedereen weer te zien en ook mijn cursisten vinden dat ik de goede keuze gemaakt heb.”

“Na dit besluit werd mijn vierde kleinkindje te vroeg geboren. Ze heeft moeten vechten voor haar leven en gelukkig komt ze sinds vorige week wat in haar gewone doen. Het brengt me nog dichter bij het besef: Waar gaat het nu eigenlijk om in het leven?”

Als ik je verhaal zo hoor kan ik me eigenlijk niet voorstellen dat je het hierbij laat, klopt dat?

Dat klopt.. naast de lessen die ik geef bij Clyms ben ik samen met anderen bezig met het ontwikkelen van een online platform voor bewustwording, groei, yoga, meditatie en  coaching.

Het heet The Elements en meer daarover vind je op https://Theelements.nl/

Heb je misschien nog een zonnige zomertip voor ons?

Jazeker! Keep smiling! Echt, het werkt. Ook als je het even niet zo voelt, doe het gewoon, dan gebeurt er meteen al iets.