Waarom mediteer jij? Als je die vraag stelt aan iemand die regelmatig ‘in stilte zit’, zal je waarschijnlijk een antwoord krijgen als: “Omdat het prettig is om te doen.” of “Het brengt me in balans.” of “Ik voel me er beter, levendiger door.” of “Ik krijgt meer inzicht en overzicht over mijn leven.”
Bekend is dat meditatie invloed heeft op je hormoonhuishouding. Wanneer je mediteert worden er meer hormonen aangemaakt die een positief effect hebben op je gelukservaring, ofwel: je wordt er blij van. Maar ook worden er minder zogeheten stresshormonen aangemaakt. Stresshormonen komen vrij wanneer je stress ervaart en stellen je lichaam in staat om heel snel een situatie in te schatten en in actie te komen als dat nodig blijkt te zijn, de welbekende “fight or flight respons” die levensreddend kan zijn in noodsituaties. Naast kortdurende stress kennen we ook langdurende stress of chronische stress, zoals bij een burn-out of (klinische) depressie. In de afgifte van hormonen maakt het lichaam geen onderscheidt tussen kortdurende of chronische stress. Bij chronische stress betekent dit dat er een constante reactie van het lichaam is om stresshormoon af te geven. Dit heeft vervolgens weer een negatief effect op verschillende lichaamsfuncties zoals bijvoorbeeld voortplanting. Waarschijnlijk is de reden hiervoor dat de omstandigheid waarin het kind zal worden geboren als niet ideaal wordt beschouwd vanuit het oog op zelfbehoud. Meditatie zorg ervoor dat er minder stresshormoon wordt aangemaakt en daarmee de eventuele negatieve effecten die ons moderne leven op ons heeft verminderen.
Mediteren is veel meer dan: ‘stilzitten en niets doen’. Op het moment dat je gaat zitten, merk je eerst vooral hoe druk het in je hoofd is. Er is wel eens uitgerekend dat we tussen de 30.000 en 40.000 gedachten per dag hebben. Onze zintuigen worden geprikkeld door zoveel wat onze aandacht vraagt en onze gedachten tuimelen over elkaar. Als je dan rustig gaat zitten en de stilte in jezelf zoekt, is die gedachtestroom niet zomaar te stillen. Grote kans dat je ook nog door andere dingen wordt afgeleid. Wat dan te doen?
In Dru Meditatie vind je de technieken die je brengen bij dat stille punt van waaruit je op een andere manier naar de wereld kunt kijken, met een nieuw en fris perspectief op je leven.