connectillustratie

Het pad van Dru

Boekentip: Over de werking van yoga

Over de werking van yoga – een verhaal van wijsheid
Geshe Michael Roach & Christie McNally
(2004, vertaald 2010. Uitg.Petiet)

Er zijn vele boeken over yoga geschreven, maar dit boek is toch weer heel verfrissend.
De schrijvers brachtten jaren door in Tibetaanse kloosters en werden daar opgeleid in het lezen en het praktiseren van de oude teksten over yoga. Zij weten op eenvoudige wijze – in romanvorm – de eeuwenoude sutra’s van Patanjali, de grondlegger van yoga- uit te leggen.

Het verhaal speelt in de tijd waarin yoga vanuit Tibet India bereikte en gaat over een jonge vrouw die met haar hond wegens vermeende smokkel van het Boek (de sutra’s) in India in de gevangenis wordt gezet. Ze krijgt de kans om te bewijzen dat het boek haar eigendom is, door de Kapitein (het hoofd van de bewakers) van zijn rugpijn af te helpen door hem yogales te geven.

Ze beseft dat dit precies is wat ze wilde: anderen helpen zichzelf te helen met de kennis van yoga. Ze kent het boek uit haar hoofd en past de sutra’s in willekeurige volgorde toe op de praktijk zoals die zich op dat moment aandient. Zo wordt ida, pingala en sushumni nadi uitgelegd, de werking van gedachten in de nadi’s, hoe de houdingen van invloed zijn op onze gedachten en omgekeerd hoe gedachten doorwerken in het lichaam.
Ze praat over ‘winden’, een zeer fijnstoffelijke vorm van fysieke energie, die zijn zoals bewegende paarden. En over de geest – onze gedachten – die op deze winden rijdt als een ruiter te paard. En daarom stromen ze altijd samen, altijd verbonden.

Ze citeert hier sutra I.31:
De geest vliegt er vandoor,
En daarmee komt
Pijn in het lichaam
Ongelukkige gedachten;
Het trillen van de handen
En andere lichaamsdelen;
Een verstoord ritme van de adem
Bij het in – en uit gaan

Voor een groot deel is het boek ook een pleidooi voor vriendelijkheid, de ‘ bijna allerkrachtigste gedachte die er bestaat’. Ze praat dan over ‘goede en slechte (mentale) zaden’ die je plant in je geest: We moeten worden als tuiniers (IV.3b). En steeds kiezen voor de goede zaden: Gebruik vreugde (I.33c)
Het boek heeft een mooie opbouw naar het uiteindelijke doel van yoga:
Je verkrijgt het lichaam van perfectie; een vorm van licht, een structuur met de kracht van diamant (III.47).
Uiteindelijk verander je niet alleen vanbinnen. De dingen om je heen veranderen ook – mensen, gebeurtenissen, zelfs de plek waar je woont: Wanneer je zo leeft, dat je nooit anderen schade toebrengt, dan komt in je tegenwoordigheid alle conflict tot een einde (II.35).

Het is niet alleen een heldere uitleg, maar ook een boek dat je kunt aanbevelen aan iedereen die meer wil weten over de yogafilosofie!

Angelie Marneffe