connectillustratie

Het pad van Dru

Diepe Ontspanning voor Yogadocenten

Diepe Ontspanning in yogalesontspanning

Het geven van een diepe ontspanning is één van de belangrijkste onderdelen van de Dru yogales.

Een effectieve ontspanningsoefening is een krachtig middel om het lichaam tot rust te laten komen na een yogasessie. Zo worden alle aspecten van je energiehuishouding versterkt: fysiek, emotioneel en mentaal.

Een goede, regelmatige ontspanning kan een sleutel zijn om je immuun systeem te versterken en zo ziektes te voorkomen, je kunt helder denken en zo onderscheid maken tussen wat belangrijk is en waaar je even wat meer tijd voor kunt maken.

Eigen Diepe Ontspanning

Naast het onderwijzen van een diepe ontspanning is het van belang dat je zelf, als docent regelmatig een ontspanning beoefent. Een diepe ontspanning als vast onderdeel van je dagelijkse practice, jouw sadhana geeft je de nodige spirituele voeding. We weten hoe belangrijk dit is. En toch schiet ontspanning er in de praktijk vaak bij in. Elke dag 15-20 minuten de tijd nemen om te ontspannen geeft zeer positieve voeding.

Stress

In ons dagelijks leven zijn we het grootste deel van de dag alert. We staan klaar om alle ervaringen die op ons af komen te verwerken. Onze activeringsrespons’, het “sympathische zenuwstelsel ’is actief. Dit is vaak ook van belang, maar het is niet noodzakelijk dat we constant in de fight/flightmodus blijven. Ook de wetenschap laat zien dat dit constante beroep doen op het sympathisch zenuwstelsel vaak in stress resulteert. Onze algehele gezondheid lijdt onder stress en er wordt op alle vlakken onderzocht hoe stress het beste kan worden voorkomen. De diepe ontspanning is een adequaat middel. Ons lichaam wil namelijk van nature “in balans zijn” en de diepe ontspanning draagt hieraan bij.

Parasympathisch zenuwstelsel

Het parasympathisch zenuwstelsel (ontspanningsrespons) wordt geactiveerd door een diepe ontspanning. Rust en herstel komt tot stand. Zoals Patanjali aangeeft: je trekt de zintuigen terug, de drukte en alle invloeden van buiten laat je ook buiten je om jezelf zo van binnen uit te revitaliseren.

Pranamaya kosha

Het meest effectieve resultaat van je ontspanning bereik je als je bewust blijft. Dan kan het bewustzijn namelijk op een dieper niveau functioneren. Om deze diepe ontspanning te bereiken gebruiken we vaak de adem, zodat lichaamsdelen aandacht krijgen en zich ontspannen. Het pranamaya kosha, de energielaag van het lichaam komt tot rust.

Manomaya kosha

Vervolgens wordt de aandacht gebracht naar gevoelens en emoties en treden we binnen in de laag van de manomaya kosha. Vooral het gebruik van een visualisatie of een affirmatie voordat men de stilte in gaat dringt door tot het onderbewustzijn. Van fysiek gewaar naar praktisch gewaar zijn blijf je in het gebied van de bewuste geest, maar bij de overgang naar het mentale gewaar zijn treed je de onderbewuste geest binnen. Op het moment voordat je de stilte ingaat is de geest zeer ontvankelijk voor goede en creatieve ideeën en indrukken. De geest is op dat moment zeer ontvankelijk, je kunt in contact komen met het onderbewuste. Het is dan ook van belang dat de affirmatie positief is, in het nu opgesteld, geen “niet” gebruikt. ‘Ik ben in balans’, ‘Ik ben goed zoals ik ben’.

Praktijk

· Gun jezelf elke dag 15-20 minuten om een diepe ontspanning te ervaren.

Gebruik bijvoorbeeld:

· CD Vayu van Jolanda Jonker en doorloop zelf de fases zoals omschreven in Dru Yoga Opleiding boek 1, 25-32

· CD ‘Ontspan’ van Jolanda Jonker

· CD ‘Nidra’ van Erik van Velzen

· Spreek zelf 1x een diepe ontspanning in.

· Het is aan te raden minimaal een maand achter elkaar DEZELFDE ONTSPANNING te gebruiken. In feite geef je dan elke keer “het zaadje dat je met de affirmatie plant water”. Test uit wat dit voor je doet.