connectillustratie

Het pad van Dru

Mantra zingen – wat is het en waarom is het goed voor je?

Het woord ‘mantra’ komt uit de oude Indiase Sanskriet taal en is opgebouwd uit 2 woorden. ‘Mana’ = geest en ‘tra’ = bevrijding. Hieruit kun je al opmaken wat een mantra voor je kan betekenen.
Een mantra is een heilige tekst of woordcombinatie die steeds wordt herhaald. Naast zingen kan een mantra ook gefluisterd of herhaald worden in jezelf. Door het herhalen, ook wel reciteren genoemd, kom je los van je gedachten zodat je de stilte in jezelf kunt ervaren. Door die stilte te betreden kun je toegang krijgen tot iets wat groter is dan jezelf. Het lijkt paradoxaal: stilte en klank. Maar niets is minder waar, klank brengt je naar de stilte in jezelf. Het hele universum is opgebouwd uit trillingen en klank.

Wanneer je nog niet zoveel ervaring hebt met mantra zingen kan de uitvoer ervan als een mechanisch klusje lijken. Het sleutelwoord is aandacht; hoe meer aandacht je hebt voor de mantra, hoe meer deze mantra je gaat brengen. Elke herhaling ervan zal je dieper laten afdalen in je bewustzijn en je meer in contact brengen met degene die je werkelijk bent.


Er zijn duizenden mantra’s in zoveel verschillende talen en elk daarvan heeft zijn eigen doel en eigenschap. In de Yoga traditie richten we ons op Sanskriet mantra’s. Ook al begrijp je weinig van wat je zingt, ergens diep in jou zal dit resoneren. Deze Sanskriet taal wordt als heilig en helend beschouwd. Zo zijn er mantra’s die je hart meer openen zodat je meer liefde in jezelf en voor anderen gaat ervaren. Of mantra’s die je kunnen helpen je lichaam te genezen of je geest te ontspannen. Zoals elke edelsteen een ander helend effect op ons heeft, zo heeft elke mantra ook zijn eigen uitwerking.

Waarom is mantra zingen goed voor je? We hebben een aantal voordelen voor je op een rijtje gezet. Mantra zingen:

Vermindert gevoelens van angst en depressie
Door klank, adem en mantra te combineren breng je beide hersenhelften in balans en komt er rust in het centrale zenuwstelsel. De overmatige aanmaak van stresshormonen kan daarmee verminderen. Dit geeft balans en zorgt ervoor dat je lekker in je vel zit.

Versterkt gevoelens van compassie en verbinding
Waar mantra in eerste instantie zorgt voor bevrijding van het denken, geeft het ons daarna ruimte om in het hart aanwezig te zijn en compassie te stimuleren. Hierdoor kunnen we de verschillen overstijgen en daardoor veel meer verbinding ervaren met de mensen om je heen.

Versterkt het immuunsysteem
Door de directe invloed van klank, adem en mantra op onze hersenen wordt ook de functie van de hypothalamus versterkt. Hormonen zoals serotonine en dopamine zorgen voor een opgewekt gevoel en een goed verloop van verschillende onbewuste processen in het lichaam, zoals je lichaamstemperatuur, metabolisme en processen die te maken hebben met het zenuwstelsel. Het zelfhelend vermogen van het lichaam krijgt een goede kans als het sympathische en parasympatische zenuwstelsel in balans zijn – een natuurlijke balans tussen inspanning en ontspanning versterkt het immuunsysteem enorm.

Het is makkelijk en voor iedereen
Iedereen kan mantra zingen, want het gaat niet om het hebben van de juiste stemtechniek, moeilijke teksten of ingewikkelde melodieën. Of je nu alleen zingt of in een groep: het werkt altijd!