connectillustratie

Het pad van Dru

Restorative Yoga

Restorative Yoga

Restorative Yoga, of herstellende yoga, is een vorm van yoga waarbij de houdingen worden ondersteund door “props” (hulpmiddelen), zoals bolsters, stevige dekens, kussens, blokken en yogariemen.

Zo kan het lichaam ontspannen en herstellen en kun je genieten van de voordelen van yoga zonder dat dit belastend is voor het lichaam.

Het doel van de Restorative Yoga is diepe ontspanning en het afvoeren van stress. Door het lichaam in elke houding goed te ondersteunen, kunt je echt ontspannen.

Dit maakt dat het tijd kost om in de houding te komen, tijd die je jezelf ook mag gunnen om de houding zo prettig mogelijk te maken. Als je niet afgeleid wordt door pijn en echt comfortabel kunt liggen, is de werking van de houding optimaal.

Oorsprong Restorative Yoga

Judith Hanson Lasater is bekend als dé Restorative Yoga docent en oprichter. Zij baseerde dit op de lessen van haar leraar B.K.S. Iyengar, die asana’s voor zijn leerlingen aanpaste m.b.v. bijvoorbeeld blokken om spieren niet onnodig te (over)strekken.

Haar bekendste boek is “Relax and Renew”, waarin ze vele Restorative houdingen laat zien en uitlegt en ook de achtergrond beschrijft. Zij geeft verschillende teacher trainings en inmiddels is ook haar dochter Lizzie Lasater in haar voetsporen getreden.

Voor wie is Restorative Yoga geschikt?

Restorative Yoga is geschikt voor iedereen! In het bijzonder voor mensen met een chronische aandoening (bijv. reuma of MS) of weinig energie (bijv. burn out). Maar ook als je herstellende bent van een operatie of blessure of als je in een periode zit waarin je even wat meer rust en ontspanning nodig hebt.

Verschil tussen Restorative Yoga en Yin Yoga

Restorative Yoga en Yin Yoga lijken uiterlijk op elkaar maar het doel is heel verschillend. In beide vormen worden veel props gebruikt en blijf je langere tijd in de houding. Waar in de Yin Yoga wordt gewerkt aan het oprekken van het bindweefsel gaat het in de Restorative Yoga juist om de rust en de ontspanning. De props dienen bij Restorative Yoga om de houding zo ontspannen mogelijk uit te voeren, met alle ondersteuning die je nodig hebt.

Een Restorative Yogales bestaat in principe maar uit een stuk of vier houdingen die elk ongeveer 10 – 15 minuten worden aangehouden, waarbij de tijd genomen wordt om de leerlingen zo comfortabel en ondersteund mogelijk in de houding te krijgen. Standaard ingrediënten zijn een achterover buiging, een omgekeerde houding en (een variant op) Savasana.

Maar elke dag 5 minuten Restorative Yoga helpt je ook al stress los te laten en nieuwe energie op te doen. Probeer het eens!

Hoe pas je Restorative Yoga toe in je Dru Yoga les?

Misschien vind je een hele les Restorative Yoga wat teveel van het goede, in de Dru Yoga zijn we toch wat meer beweging gewend.

Je kunt Restorative Yoga prima integreren in je Dru Yoga les, als aparte houdingen of als alternatief voor de “gewone” houdingen voor mensen die meer aanpassingen nodig hebben.

Belangrijk is, zoals we in de Dru Yoga opleiding geleerd hebben, te kijken naar het doel van de houding. Is het een omgekeerde houding? Een torsie? Een achterwaartse buiging of juist een voorwaartse? Is het Savasana
en hoe kun je die aanpassen?

Als achterwaartse buigingen kennen we bijvoorbeeld de Sfinx en de Kameel. Maar je kunt ook op je rug liggen achterover over een bolster of een opgerolde stevige deken. Je hebt dan hetzelfde effect, maar zonder de inspanning. Om de houding zo comfortabel mogelijk te maken, kun je natuurlijk een kussen onder het hoofd leggen of een kussen of opgevouwen deken onder de armen/handen.

Of wat dacht je van een zittende voorwaartse buiging waarbij je je armen en hoofd laat
rusten op de zitting van een stoel voor je?

Mijn favoriet is de restorative kindhouding: plaats een bolster op twee blokken in verschillende hoogte, zodat je bolster schuin omhoog loopt. Ga op je knieën zitten met de lage, korte kant van de bolster tussen de knieën. Leg het bovenlichaam op de bolster en het gezicht op je linker- of rechterwang (halverwege even wisselen). Gebruik dekens en kussen onder de armen, voeten, knieën of waar nodig, zodat je je echt kunt overgeven aan de houding.

Meer weten over Restorative Yoga?

Kom naar de masterclass op 25 mei! Wil je daarnaast nog maar inspiratie, dan zou je de volgende boeken kunnen lezen:

· Relax and Renew – Judith Hanson Lasater
· Restore and Rebalance – Judith Hanson Lasater
· Restorative Yoga for Life – Gail Boorstein Grossman
· Restorative Yoga Therapy – Leeann Carey
· Restorative Yoga for Breast Cancer Recovery – Diana Ross

Door: Jitske Winkel