connectillustratie

Het pad van Dru

Ervaringen met de sfinx door Karin

Hoe ziet jouw relatie met de sfinx eruit?
Karin Beukers deelt haar visie

Als kind deed ik hem uren: de sfinx. Ik hield van lezen en schrijven liggend op mijn buik.
Toen ik ging studeren, werken en kinderen kreeg, verdween hij volledig naar de achtergrond.

Via yoga kwam hij jaren later weer op mijn pad. Wat was ik stijf geworden! Mijn onderrug deed pijn, ik kreeg mijn borstkas niet goed geopend en werd moe in mijn nek. Ondanks dat voelde ik dat ik deze houding nodig had. Een yogales zonder sfinx of cobra was in mijn beleving niet compleet. De milde achterover buiging die het hart opende, de versterking van mijn schouderspieren en de ruimte in mijn onderrug brachten me weer terug naar het gevoel van uren lezen op mijn buik als kind.

Een tip die mij erg geholpen heeft om de sfinx beter te begrijpen en te voelen, is om met behulp van de adem en het aan- en ontspannen van de houdingsspieren in de houding te komen:
Je ligt op je buik, voorhoofd op de mat, handen naast je gezicht, duimen ter hoogte van je ogen.

1. Op een uitademing span je je centrale houdingsspieren lichtjes aan en visualiseer je een stroom van zacht licht vanaf de basis van je wervelkolom naar je kruin.
2. Op een inademing kom je in de houding en visualiseer je dat het licht vanaf je kruin via je voorhoofd, keel en hart naar je zonnevlecht stroomt.
3. Vervolgens ontspan je je houdingsspieren, bilspieren en benen. Je handen duw je stevig in de mat en je maakt een zijwaartse trekkende beweging alsof je je mat uit elkaar trekt. Op deze manier komt je borstbeen mooi naar voren en omhoog. Je kin trek je iets in om de achterkant van je nek te verlengen.

Zodra je in deze krachtige, openende en versterkende houding ligt kun je verschillende variaties beoefenen:

• Breng je adem naar je onderrug en adem ruimte in je onderrug. In dit gebied kunnen angsten en onzekerheden geblokkeerd zitten en het is heerlijk ontspannend om hier ruimte te brengen met de inademing en los te laten met de uitademing. Let daarbij wel op dat je actief blijft in de opening van je borstkas.

• Je kunt ook je aandacht brengen naar de spieren tussen je schouderbladen en deze spieren bewust versterken. Breng je schouderbladen dichter naar elkaar toe op een inademing. Op een uitademing kijk je over je schouder, op een inademing weer horizontaal voor je. Deze variatie brengt een mooie twist, soepelheid en versterking in je bovenrug: fysieke voordelen die mentaal en energetisch sterk doorwerken.

• De derde variatie brengt soepelheid en ontspanning in je nekwervels en keelgebied: terwijl je borstbeen mooi opgericht is kijk je op een uitademing opzij, op een inademing weer voor je.

Veel plezier met deze fijne houding!