connectillustratie

Het pad van Dru

Wandelen is gezonder dan je misschien denkt!

We weten allemaal dat veel zitten ongezond is. Naast de kans op -ongezond – overgewicht is er ook een verhoogd risico op diabetes en hoge bloeddruk.

Uit de vele verschillende onderzoeken naar de effecten van bewegen blijkt dat mensen die kort en intensief sporten gezonder zijn dan mensen die veel zitten. Maar gelukkig hoeven we ons niet in het zweet te werken, want het blijkt dat wie 5 uur per dag rustig rondslentert, uiteindelijk het gezondst is. Veel en rustig bewegen heeft dus nog meer effect op je gezondheid dan kort en intensief sporten.

Volgens de Amerikaanse arts Mike Evans levert dagelijks wandelen een grote verbetering van de gezondheid op. Ook volgens Dr. Joan Vernikos, auteur van bestseller ‘Sitting Kills, Moving Heals’, is wandelen bijzonder heilzaam voor de algemene gezondheid. Deze laatst genoemde dokter werkt voor de NASA en heeft de relatie aangetoond tussen zwaartekracht en vertraging van het verouderingsproces. Haar advies is dan ook, net als dat van Mike Evans, om meer ‘gewoon bewegen’ in je dagelijkse programma op te nemen en dat uit te breiden met een half uur per dag wandelen.

Je kunt ook een stappenteller gebruiken, maar dat is niet perse nodig. Je loopt – met stevig doorstappen- ongeveer 1.000 stappen per 10 minuten. In een uur wandelen zet je dan dus 6000 stappen. Tel daar nog de 3.500 – 4.000 stappen per dag bij die je in huis zet of in de supermarkt bij het boodschappen doen, dan kom je met een uur wandelen aan 10.000 stappen per dag. Dat is een gezond aantal stappen (een equivalent van bijna 9 kilometer!) en een mooi bewegingsresultaat.

Wil je meer tips over wandelen? Dit jaar – op weg naar de Dru Conferentie op 1 september – besteden we veel aandacht aan hoe we meer balans in ons leven kunnen creëren. Hou de pagina Dru Yoga NL op Facebook in de gaten want daar gaan we nog verder in op de belangrijke effecten van wandelen.